Da li je u Srbiji i dalje san posao u javnom sektoru? VIDEO

Plate u javnom sektoru porašće sledeće godine. Teško da će te sreće biti zaposleni kod privatnika.

Izvor: Prva

Četvrtak, 06.12.2018.

19:45

Da li je u Srbiji i dalje san posao u javnom sektoru? VIDEO
screenshot/Prva

Prosečna plata u Srbiji u državnim preduzećima iznosi 65.021 dinar, dok u privatnom sektoru iznosi 42.000 i 45.000 dinara.

To su podaci Republičkog zavoda za statistiku. I onda ne čudi što je javno preduzeće poželjno za uhlebljenje.

“Ta disproporcija je napravljena pre 10 godina ali nema dovoljno radne snage i privatni sektor će morati da povećava plate. Javni sektor treba da napravi platne razrede i bolje da ocenjuje ljude”, naveo je privrednik Toplica Spasojević.

Međutm, plate u javnom sektoru nastaviće da rastu, baš to predviđa budžet koji je krojio ministar finansija koji kaže da državna preduzeća više i nisu najomiljenija.

“Mladi sve više biraju privatni sektor, dali smo im podsticaje za privatni biznis ali morate da vodite računa i o javnom sektoru. Morate da imate bolje zdravstvo, školstvo , zato i podižemo plate. Balans morate da imate”, naveo je ministar Siniša Mali.

Ipak, balansa kod privatnika nema, pa će tako oko 1,3 miliona zaposlenih u privatnim preduzećima teško dobiti povišice. Privatnici se žale na visoke namete.

“Ako postoji višak koji će da se deli kroz povećanje plata u javnom sektoru, zašto onda taj višak se ne ostavi privatnom sektoru da oni podignu plate, a onda na osnovu poreza i doprinosa u privatnom, stvore se uslovi za povećanje plata u javnom sektoru”, naveo je Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN.

Siniša Mali podseća - smanjii smo poslodavcima opterećenja na zarade za 0,75 odsto. Kaže - i to je nešto, za početak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: