Iznenadni problemi, poremećaj mobilnih širom sveta

Korisnici mobilnih telefona u raznim delovima sveta danas su se suočili sa gubitkom signala, nestankom podataka i nemogućnošću glasovne ili SMS komunikacije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.12.2018.

14:35

Iznenadni problemi, poremećaj mobilnih širom sveta
Foto: Thinkstock

To se dogodilo zbog poremećaja koji su pogodili mnoge telekomunikacione operatere.

Britanski operater mobilne telefonije, kompanija O2, saopštila je da je problem sa softverom kod eksternog dobavljača izazvao danas nestanak podataka korisnika i da radi na otklanjanju problema "što je pre moguće", prenosi Rojters.

O2, koji je u vlasništvu španske kompanije Telefonika, naveo je da su korisnici Tesko Mobajla, Ski Mobajla i GifGafa, koji koriste njegovu mrežu, takodje pretrpeli nestanak podataka.

Iz britanske kompanije su dodali da su i drugi operateri širom sveta registrovali poremećaje, ali nisu naveli nijednu kompaniju.

"Jedan od naših eksternih dobavljača identifikovao je globalni problem softvera u svom sistemu koji je uticao na nas. Mislimo da su pogođeni i drugi mobilni operateri širom sveta", poručili su u saopštenju iz O2.

Danas su takođe na nekoliko sati bile prekinute usluge mobilne telefonije SoftBank grupe u nekim delovima Japana, čiji su korisnici imali problem sa pozivima i razmenom tekstualnih poruka, uoči berzanskog debija te kompanije, tj. Inicijalne javne ponude (IPO) koja bi sa iznosom od oko 21 milijarde dolara trebalo da bude jedna od najvećih na svetu.

Problemi sa mobilnim uslugama počeli su rano popodne po lokalnom vremenu i postepeno su otklanjani, izjavio je portparol SoftBank korporacije, Naomasa Suzuki, izveštava agencija AP.

On je rekao da je poremećaje izazvao mehanički problem u 4G telekomunikacionim sistemima SoftBanke. U nekim slučajevima, usluge 3G mreže su automatski uključene.

SoftBank je vodeći provajder mobilnih usluga u Japanu, sa oko 40 miliona korisnika.

Poremećaji su brzo postali jedna od glavnih tema na društvenim medijima, i bili su glavna vest na javnom servisu NHK TV.

Neki Japanci su na Tviteru napisali da ih je zabrinulo obaveštenje o nestanku signala na njihovim mobilnim telefonima i da im je ta neugodnost napravila problem.

Usluge fiksne telefonije nisu bile pogodjene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: