NBS: Referentna kamata ostaje 3%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto.

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.12.2018.

13:34

NBS: Referentna kamata ostaje 3%
Foto: Thinkstock

Izvršni odbor je takvu odluku doneo, pre svega, imajući u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, saopštila je NBS.

Kako je precizirano, Izvršni odbor NBS je konstatovao da su inflatorni pritisci ostali niski i u uslovima snažnog privrednog rasta.

Inflacija je nastavila da se kreće u granicama cilja i u oktobru je iznosila 2,2 procenta medjugodišnje, naveli su iz NBS i istakli da se i u narednom periodu očekuje njeno stabilno kretanje u granicama cilja, tri odsto plus minus 1,5 odsto.

Održavanje postignute cenovne stabilnosti, navodi se u saopštenju, očekuju i finansijski sektor i privreda.

Izvršni odbor NBS smatra da je opreznost u vodjenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog dešavanja u medjunarodnom okruženju, jer se do kraja godine očekuje dalje povećanje referentne kamatne stope Sistema federalnih rezervi SAD i završetak programa kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke, što bi moglo da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu.

Pored toga, protekcionizam u medjunarodnoj trgovini je ostao jedan od izvora neizvesnosti na medjunarodnom finansijskom tržištu, što bi moglo da se odrazi na manju spremnost investitora za ulaganja.

Iako nedavno smanjena, cena nafte na svetskom tržištu i dalje je faktor inflacije koji zahteva opreznost, zbog neizvesnog kretanja i u narednom periodu.

Ipak, Izvršni odbor NBS ističe da je otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz medjunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period.

Izvršni odbor je ocenio da efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike doprinose rastu ekonomske aktivnosti po najvišoj stopi u poslednjih deset godina – od 4,5 odsto medjugodišnje u prva tri tromesečja ove godine.

Visok doprinos privrednom rastu potiče od dvocifrenog rasta investicija, koje će i u narednom periodu omogućiti nastavak rasta izvoza prerađivačke industrije. Rast investicija podržan je i povoljnim uslovima finansiranja, rastom kreditne aktivnosti i povećanim kapitalnim ulaganjima države, pre svega u infrastrukturu. Takodje, neto priliv stranih direktnih investicija i dalje više nego u punoj meri pokriva deficit tekućeg računa platnog bilansa, a u srednjem roku utiče na rast izvoza i smanjenje spoljne neravnoteže.

Na današnjoj sednici je Izvršni odbor NBS usvojio i Memorandum o ciljanim stopama inflacije do 2021. godine, kojim se ciljana stopa inflacije do 2021. utvrdjuje na nivou od tri odsto plus minus 1,5 procenata.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. januara 2019.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: