"Vraćamo dugove prethodne vlasti"; "To su dugovi sadašnje vlasti"

Srbija mora da vraća dugove koje je napravila prethodna vlast i pored toga ima suficit u budžetu od 70 milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2018.

14:20

Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

Naša zemlja je smanjila javni dug za 1,03 milijarde dolara i njegovo učešće u BDP-u za dva procentna poena sa 56,1 odsto na 54,1 odsto, rekao je Mali i istakao da je reč o dugu iz 2013. godine kojim su vraćeni stari krediti iz prethodnog perioda.

"Taj dug je iz 2013, kojim su vraćeni vaši stari krediti i sve što ste ostavili deci i građanima Srbije", odgovorio je Mali lideru Nove stranke Zoranu Živkoviću, koji je postavio pitanje koja je struktura vraćenog duga.

Živković je prethodno pitao da li su opet u pitanju možda neke obaveznice ili hartije od vrednosti emitovane 2013. kada je na vlasti bila ista koalicija koja je i danas.

Takođe, Živković je kazao da je svakako dobro što je taj dug vraćen, ali da treba reći da to nisu dugovi prethodne već sadašnje vlasti.

"Koji je danas nominalni nivo našeg javnog duga i koji su planovi Vlade Srbije da ga vrati? Prava mera jednog budžeta je balans, da se godina završi sa nulom. Jer, ako je suficit veliki, to znači ili da se loše planiralo ili da je uzeto previše od poreskih obveznika ili da nije dovoljno dato korisnicima budžeta", naveo je Živković.

Mali je rekao da je Srbija u jednom danu isplatila 1,03 milijarde dolara starog duga, što je skoro 900 miliona evra.

"Građani Srbije, mislim da je potpuno jasno da je svaki suficit i svaka ušteda bolja nego deficit, koji je 2012. godine bio 6,6 odsto BDP-a, a mi imamo suficit 0,5 odsto. Pa vidite da li je bolje ili nije. Jeste bolje građani Srbije, kada imate na računu 70 milijardi koje ste uštedeli, a ne minus koji su potrošili i zato nam je tada i rastao udeo javnog duga u BDP-u". rekao je Mali.

Ističe da bi mogli ne postoji taj dug koji je napravila prethodna vlast od 900 miliona evra da izgradimo mnogo toga i kao primer naveo da je izgradnja Kliničkog centra u Nišu koštala je 50 miliona evra.

"Mogli smo 18 ili 19 kličnikih centara u Nišu da napravimo da nas nisu zaduživali od 2008. godine na ovamo. Od 2008. kreće dramatično povećanje javnog duga. Sa 8,8 milijardi evra raste dug 12 odsto na 9,8 milijardi 2009. godine. Zatim za dodatnih 23 odsto na 12,1 milijardu evra 2010. godine, pa za dodatnih 20,1 odsto na 14,8 milijardi 2011. godine. Pa se to povećalo na 17,8 milijardi, dakle za 20 odsto, 2012. godine".

Ministar finansija ističe da je taj nivo zaduživanja verovatno za istoriju neodgovornog ponašanja i načina na koji se država Srbija finansirala.

Napomenuo je da je prethodna vlast pored tolikog zaduživanja imala i smanjenje BDP-a i nezaposlenost koja je 2013. bila veća od 25 odsto.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da Mali nema prava da drži "predavanja" pošto je bio jedan do šefova Agencije za privatizaciju iz vremena posle 5. oktobra.

"Siniša Mali je čovek toga režima, koji je prodao svoja uverenja i političke poglede i sada verno služi Vučiću i to govori koji je kredibilitet bilo čega što danas kaže. Sve što kaže su fejk njuz, prazne priče i zamajavanje građana Srbije", rekao je Obradović.

Zapitao je Malog da umesto što se hvali suficitom u budžetu odgovori kolika je cena goriva i drugo.

"Što niste vašeg prijatelja Miškovića sa kojim ste dizali času šampanjca na proslavi Delta holdinga dodatno oporezovali, što niste dodatno oporezovali strane banke u Srbiji i javne izvršitelje koji opljačkaše građane i tajkune, što vi niste u zatvoru gospodine Mali zbog onoga što ste radili u Agenciji za privatizaciju...", rekao je Obradović, nakon čega ga je prekinuo predsedavajući sednici Vladimir Marinković.

"Kolega Obradoviću, ne vidim razlog da se na taj način obraćate ministru i da vredjate, slobodno govorite ono što ste naumili, ali nemojte vređati bilo koga u ovoj sali. Možete naučiti, tu vam je profesor Korać, malo o javnom nastupu i normalnom ponašanju, iskoristite priliku", rekao je Marinković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: