"Svet se suočava sa najgorom krizom od 1947"

Slobodna trgovina u svetu suočava se sa "najgorom krizom" od 1947. godine, izjavio je generalni direktor Svetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo.

Izvor: hina

Petak, 30.11.2018.

13:57

Foto: Thinkstock

On je rekao da sadašnji protekcionistički talas preti slobodnoj trgovini, navodi Hina, prenosi Indeks.hr.

Azevedo, koji se trenutno nalazi u Buenos Ajresu uoči samita G20, rekao je da je "ovo najgora kriza ne za STO, već za celi multilateralni sistem od Opšteg sporazuma o carinama i trgovini, koji je prethodio STO-u 1947.".

Među glavnim temama samita G20 biće i trgovinski rat između SAD-a i Kine, a američki predsednik Donald Tramp i kineski predsednik Si Đinping trebalo bi da se sastanu u subotu uveče.

"Ovo je trenutak kad se neka temeljna načela organizacije, načela saradnje i nediskriminacije osporavaju i dovode u pitanje. I mislim da je to vrlo ozbiljno", kazao je Azevedo.

On je istakao da se se "način komunikacije" između Kine i SAD-a mora prebaciti iz “pretećeg, optuživačkog i upiranja prstom u onaj za pronalaženje rešenja“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: