Skok industrije u Srbiji, jače raste prerađivačka

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u oktobru za 3,2 odsto u odnosu na isti mesec godinu ranije, pri čemu je prerađivačka ostvarila rast od 5,6 odsto.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2018.

13:33

Skok industrije u Srbiji, jače raste prerađivačka
Foto: Thinkstock

U odnosu na prosek prethodne godine industrijska proizvodnja porasla za 11,7 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-oktobar, srpska industrija je zabeležila rast od 2,4 odsto u poredjenju sa istim periodom 2017.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u oktobru imali su: proizvodnja osnovnih metala, ostale preradjivacke delatnosti, proizvodnja pića, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda i proizvodnja proizvoda od nemetalnih minerala.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za oktobar pokazuje da je ukupna industrija ostvarila rast od 2,6 odsto, a prerađivačka rast od 4,2 odsto u odnosu na prosek 2017. godine.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u oktobru je u odnosu na septembar bila manja za 0,4 odsto, a prerađivačka za 0,2 odsto.

Međugodišnji rast proizvodnje je u oktobru zabeležio sektor prerađivačke industrije za 5,6 odsto, dok je pad proizvodnje zabeležen u sektoru rudarstva za 4,0 odsto, i u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 4,3 odsto.

Prema statističkim pokazateljima, u oktobru je na godišnjem nivou porasla proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije za 11,7 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,1 odsto, kapitalnih proizvoda za 3,1 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,8 odsto.

S druge strane, pad je zabeležen u proizvodnji energije za 2,6 odsto.

Što se tiče podataka za deset meseci, sektor prerađivačke industrije ostvario je rast od 2,9 odsto, sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija rast od 2,8 odsto u odnosu na uporedni lanjski period, dok je rudarstvo registrovalo pad od 4,6 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u oktobru 2018. godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, zabeležio je rast kod 20 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 55 odsto, a pad kod devet oblasti, sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 45 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: