Bojazan se širi svetom: Tramp podigao uloge - carine na sve

Strahovanja zbog trgovinskog rata su naglo porasla na tržištima širom sveta nakon najave predsednika SAD Donalda Trampa o uvođenju novih carina na kinesku robu.

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2018.

12:00

Bojazan se širi svetom: Tramp podigao uloge - carine na sve
(Foto: Getty images)

Američki predsednik potkopao je nadu da će doći do "prekida vatre" sa Pekingom, izjavom da je "vrlo malo verovatno" da će prihvatiti ponudu Si Đinpinga, kako bi sprečio nove carine koje stupaju na snagu sledećeg januara.

Do te izjave preovladavao je optimizam da će Tramp i Si postići sporazum, možda već na samitu G20 ove nedelje, što bi odvratilo Ameriku od nametanja strožih tarifa na još više kineske robe.

Tramp je za Vol strit džurnal razvejao te nade predviđanjem da će verovatno podići carine na 200 milijardi dolara vredan kineski uvoz u januaru sa 10 odsto na 25 odsto.

Tramp je dodatno podigao uloge pretnjom da će uvesti carinu na dodatnih 267 milijardi dolara vredan uvoz iz Kine, što znači da bi skoro svi kineski proizvod u Americi poskupeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: