"U centru BG ne treba toliko za automobile, uskoro besplatan prevoz"

Vozila na električni pogon koja će besplatno prevoziti građane u pešačkoj zoni Beograda u procesu su nabavke.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.11.2018.

13:33

(Foto: Thinkstock, ilustracija)

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić očekuje da će ta vozila početi da saobraćaju u prvim mesecima naredne godine.

Reč je o malim električnim vozilima koja imaju mnogi gradovi širom Evrope u okviru pešačke zone, a ova usluga će se kod nas zvati “Vrabac servis”.

“Vrabac servis će biti mala električna vozila u koja može da sedne šest ili osam ljudi. U početku će prvo biti dva vozila, zatim tri, a kako se pešačka zona bude širila biće ih i više. To će biti električni saobraćaj u okviru pešačke zone koji će imati svoje stanice, a građani će se prevoziti potpuno besplatno”, pojasnio je Vesić za Tanjug.

Na taj način će, kaže, ljudi koji žive u pešačkoj zoni ili imaju potrebu da dođu do nje moći da iskoriste taj servis kako bi se lakše prevezli kroz pešačku zonu.

Vozila će, rekao je, biti nabavljena u okviru projekta “Zajednici zajedno” koji Grad Beograd sprovodi sa kompanijom “Naftna industrija Srbije”.

“To je jedan od projekata koji je ocenjen kao najbolji i najkorisniji i na taj način mi nastavljamo sa politikom ekološke hijerarhije u saobraćaju”, rekao je Vesić.

To, pojasnio je on, podrazumeva da se prioritet daje električnim vozilima, pešacima, biciklističkom saobraćaju, pa tek onda automobilima.

“Smatramo da u centru grada ne treba da bude toliko prostora za automobile i da građani treba da koriste ekološke vidove prevoza”, kazao je zamenik gradonačelnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: