Lov na radnike nikad ranije, već "krstare" Srbijom

Konobari, kuvari, poslastičari, sobarice i čistačice koje su se od naporne turističke sezone počeli odmarati pre mesec i po, već su postale najtraženija "roba".

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2018.

08:19

Lov na radnike nikad ranije, već
Foto: Thinkstock

Potraga za sezonskim radnicima u Hrvatskoj se zapravo nije ni završila, već se baš sada zahuktala, piše Slobodna Dalmacija.

Takva je situacija u hotelskim kućama od Brela do Podgore koje za sezonu 2019. godine traže najmanje 1.500 sezonaca koji bi radili u 18 hotela, a osim na Makarskoj rivijeri, Vrgorcu i Imotskom, radnici se traže u Slavoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji.

Sezoncima koje se doslovno poteže za rukav, nude se prosečne plate od oko 7.000 kuna (oko 1.000 evra), smeštaj, prehrana, prevoz, potpisivanje ugovora za stalnog sezonca, pa čak i božićnice, tako da će, sudeći prema informacijama koje smo dobili iz hotelskih kuća, sezona 2019. biti berićetna za radnike, barem one koji će je odraditi u hotelima.

Hoteli Makarska by Valamar sledeću sezonu, baš kao i nedavno završenu, startuju sa 330 radnika od kojih im je potrebno 170 sezonaca s time da je s njih 90 Uprava potpisala ugovore za stalne sezonce. Prema rečima predsednik Uprave Joška Lelasa, kao i svake godine, reč je o radnicima iz Makarske, Vrgorca i Imotskog, a potražnja kreće posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Hotel "Meteor" vrata otvara u martu, "Dalmacija" u aprilu, "Rivijera" u maju, a idealno rešenje za brz pronalazak sezonskih radnika je nedavno raspisan konkurs za stipendije.

"Potrebni su nam konobari, kuvari, poslužitelji, kuhinjski radnici, sobarice, čistačice, pomoćni radnici i nosači prtljaga, zapravo je reč o kadru koji tražimo svake godine. Za učenike je prvi put objavljen konkurs za stipendije s mogućnost odrađivanja prakse u Hotelima Makarska, a reč je o zanimanjima kuvar, konobar i poslastičar kojima nudimo 1.200 kuna mesečno stipendije za 10 meseci i, naravno, zapošljavanje nakon završetka školovanja kao i edukacije i usavršavanja", kaže Lelas i dodaje kako je optimističan po pitanju pronalaska sezonske radne snage.

Nešto više od 50 sezonaca dogodine će biti zaposleno u makarskim hotelima "Biokovo" i "Miramare" u kojima je takođe već dobrano započela potraga za sezoncima. Prema rečima direktora kompanije Sol turizam Drage Nosića, sezonci će raditi s 50 radnika zaposlenih na neodređeno vreme, a najniža plaća je oko 4.500 kuna.

"Plan je da do kraja januara popunimo sva radna mesta, a radnike tražimo po celoj Hrvatskoj i kompletnoj regiji, uglavnom su to Bosna i Hercegovina te Srbija", kaže Nosić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: