Vlada odlučila: Veće plate i u javnim preduzećima

Zaposlenima u državnim i javnim preduzećima od iduće godine će zarade biti uvećane pet odsto, odlučila je Vlada Srbije.

Izvor: Beta

Petak, 09.11.2018.

13:19

Vlada odlučila: Veće plate i u javnim preduzećima
Foto: Thinkstock

Ta povišica je predviđena izmenama i dopunama Zakona o privremenom uređivanju osnovice za obračuna i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, koji je juče usvojila Vlada Srbije.

Izmene se odnose na zarade zaposlenih u preduzećima gde je Republika Srbija, odnosno lokalna samouprava vlasnik više od 50 odsto kapitala, kao i u republičkim i lokalnim javnim preduzećima, a koje su veće od 25.000 dinara.

Zarade zaposlenih u državnim i javnim preduzećima, kao i u javnom sektoru, veće od 25.000 dinara, prethodne četiri godine su u sklopu fiskalne konsolidacije bile umanjene deset odsto.

U obrazlaženju izmana zakona o privremnom umanjenju zarada zaposlenih u tim preduzećima Vlada je navela da "nakon uspešno sprovedene fiskalne konsolidacije, stabilizacije javnih finansija i preokreta višegodišnje rastućeg trenda javnog duga, ostaje fokusirana na dalje poboljšanje privrednog ambijenta i obezbeđivanje visokih stopa privrednog rasta, sa krajnjim ciljem smanjenja nezaposlenosti i podizanja životnog standarda stanovništva".

Povišice plata od iduće godine dobiće i zaposleni u javnom sektoru. To povećanje će iznositi od sedam do 12 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: