Džaba centralno: Beograđani grejalicama dogrevaju stanove

Iako je sezona toplih radijatora počela 15. oktobra, "Beogradske elektrane" stanove ne greju, budući da su temperature znatno iznad proseka za ovo doba godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2018.

18:28

Džaba centralno: Beograđani grejalicama dogrevaju stanove
(Foto: Thinkstock)

Beograđani neretko moraju da dogrevaju stanove grejnim telima na struju, posebno u večernjim satima, pišu Večernje novosti.

Dodatni problem pravi i košava koja duva poslednjih nekoliko dana. Pitanje refundiranja novca za utrošenu električnu energiju u ovom periodu samo se nameće, ali "Beoelektrane" imaju spreman odgovor - za smanjenje cene grejanja ili pak, povećanje, pravnog osnova nema.

"Imam stare roditelje i za njih je nedopustivo da vreme provode u hladnim prostorijama", ogorčeno se požalila Jasna K. sa Starog grada. - Nisu svi stanovi u gradu isti, neki se nalaze sa sunčane strane. Ali drugi u ovom periodu moraju da se dogreju na struju, pošto "Beoelektrane" ne puštaju sistem. Ako već plaćamo tokom godine, onda bar u sezoni očekujemo da nam stanovi budu topli. Iz nadležnog preduzeća napominju da razumeju ljutnju stanara, ali podsećaju da su "Beoelektrane" prinuđene da prekinu proizvodnju toplotne energije kada spoljna temperatura vazduha dostigne visoke vrednosti, kao što je slučaj prethodnih dana.

"Sve toplotne predajne stanice su automatizovane, imaju senzore na spoljašnjoj strani objekta i mere temperaturu vazduha u njegovom okruženju", objašnjavaju iz JKP "Beogradske elektrane. - "Čim je temperatura u zagrevanim prostorijama dostigla propisanu vrednost, a spoljašnja temperatura vazduha je visoka, automatski ventil u predajnoj stanici zatvara protok toplotne energije kroz objekat. S obzirom na to da tada nema razmene energije, prinuđeni smo da ugasimo proizvodna postrojenja."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: