Nema praga za reklamne troškove

Privrednicima će se zahvaljujući inicijativi Privredne komore Srbije, od Nove godine, umesto samo deset odsto, priznavati sva ulaganja u marketinške aktivnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2018.

15:50

Nema praga za reklamne troškove
(Foto: Thinkstock)

Odnosno kompletna izdvajanja za reklame knjižiće se kao trošak u poreskim bilansima.

Zastupajući interese svojih članica, PKS je predložila ukidanje dosadašnjeg praga za marketinške troškove, a Ministarstvo finansija prihvatilo predlog i ovu novinu, uz ranije najavljenu promenu načina obračuna poreske amortizacije, ugradilo u Nacrt zakona o porezu na dobit pravnih lica, saopšteno je iz PKS.

Predloženim zakonskim izmenama uvažena su i zalaganja PKS za uvođenje podsticaja privredi za inovacije, istraživanje i razvoj.

Kako je predloženo, ulaganja u istraživanje i razvoj priznavaće se kao rashod i to u dvostruko većem iznosu od stvarnog troška, a 30 odsto investicije u nova privredna društva koja će se baviti inovacionom delatnošću knjižiće se kao poreski kredit.

Takođe, od oporezivanja će biti oslobođeno čak 80 odsto prihoda ostvarenog korišćenjem intelektualne svojine.

Ovo je, kako navode u PKS, samo deo prihvaćenih inicijativa i predloga za koje se PKS zalagala u proteklom periodu u procesu zastupanja privrede i koji su, prema jučerašnjoj oceni ministra finansija Siniše Malog, doprineli da se u nova zakonska rešenja ugradi glas privrednika, a pripremljeni paket poreskih zakona donese smanjenje opterećenja i poreske podsticaje kompanijama i preduzetnicima.

Osim najave prvih koraka ka rasterećenju privrede, smanjenju troškova i poboljšanju poreskog ambijenta, sve to je i priznanje PKS za doprinos unapređenju poslovnog okruženja, a privrednicima dobar znak da će, u relaksiranim uslovima, moći lakše da planiraju proširenje svojih aktivnosti i nova ulaganja.

Podsećanja radi, PKS je, radi izgradnje stimulativnog poslovnog ambijenta uputila Ministarstvu finansija inicijative za smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, smanjenje poreza na dobit pravnih lica sa 15 odsto na 10 odsto, kao i inicijativu za ponovno uvođenje poreskog kredita za ulaganja u nova sredstva u iznosu od 100 odsto ulaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: