NBS: Referentna kamatna stopa ostaje tri odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto, saopštila je NBS.

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.11.2018.

15:02

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje tri odsto
Foto: Thinkstock

Ocenjeno je da su inflatorni pritisci ostali niski i u uslovima snažnog privrednog rasta i da je inflacija nastavila da se kreće u granicama cilja i u septembru je iznosila 2,1 odsto.

Izvršni odbor smatra da efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike doprinose ubrzanju privrednog rasta, koji je ove godine rastao po najvišoj stopi u poslednjih deset godina i iznosio 4,5 odsto međugodišnje.

"Visok doprinos privrednom rastu potiče od investicija, koje će i u narednom periodu omogućiti nastavak rasta izvoza prerađvačke industrije. Rast investicija podržan je i povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti", navela je centralna banka.

Dodaje se da neto priliv stranih direktnih investicija, koji više nego u punoj meri pokriva deficit tekućeg računa platnog bilansa, pozitivno utiče na rast izvoza i smanjenje spoljne neravnoteže u srednjem roku.

Izvršni odbor je ocenio da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega imajući u vidu dešavanja u međunarodnom okruženju.

Najavljeno je da će novi izveštaj o inflaciji biti predstavljen 16. novembra, a da će naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biti održana 6. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: