Turska drastično povećala procene inflacije

Turska centralna banka drastično je povećala svoje procene inflacije za ovu i narednu godinu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.10.2018.

16:48

Turska drastično povećala procene inflacije
Foto: Thinkstock

Predviđena stopa inflacije je od 23,5 odsto do kraja 2018. godine i od 15,2 odsto do kraja 2019. godine.

Prethodno je prognozirala da će inflacija u 2018. godini iznositi 13,4 odsto, a u idućoj godini 9,3 procenta, prenosi Rojters.

Centralna banka Turske, koja je već duže vreme pod pritiskom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da snizi troškove zaduživanja, ovog meseca zadržala je ključnu kamatnu stopu na 24 odsto, što je tek nešto iznad revidirane projekcije inflacije za 2018. godinu, ocenjuje britanska agencija.

Takav potez je bio očekivan nakon velikog povećanja kamate u septembru, što je pomoglo turskoj liri da neutrališe deo gubitaka.

Lira je ove godine pala za skoro trećinu prema dolaru, što je podiglo cene hrane i goriva, a kod investitora probudilo zabrinutost u pogledu eventualnih posledica po realnu ekonomiju i bankarski sektor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: