Duing biznis: Srbija pala za pet mesta, Makedonija u prvih 10

Srbija je na novoj Duing biznis listi Svetske banke pala za pet mesta i rangirana je u izveštaju za 2019. godinu na 48. mestu.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2018.

14:36

Duing biznis: Srbija pala za pet mesta, Makedonija u prvih 10

Srbija je u prošlogodišnjem izveštaju zauzimala 43. mesto od 190 zemalja sveta.

Na listi koja je objavljena danas ispred Srbije su Makedonija na 10. mestu, Slovenija je na 40. mestu, a Kosovo je na 44. mestu. Iza nas su Crna Gora na 50. mestu, Hrvatska koja je na 58. mestu, kao i još dve zemlje EU - Rumunija na 52. mestu i Bugarska na 59.

Listu prvih 10 zemalja predvodi Novi Zeland, sledi Singapur, Danska, Hongkong, Južna Koreja, Gruzija, Norveška, SAD, Velika Britanija i već pomenuta Makedonija.

Glavni razlog pada Srbije u rangiranju je brži napredak koji su druge zemlje ostvarile po pitanju regulisanja svog poslovnog okruženja, saopšteno je iz Svetske banke.

"Reforme koje sprovodi vlada, u partnerstvu sa poslovnim udruženjima, donose korist svima - od preduzetnika, malih i srednjih preduzeća pa do velikih domaćih i stranih investitora, omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i stimulišu dalji rast privrede", kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Kako dodaje, Srbija je ove godine slabije rangirana, što se može objasniti bržim napredovanjem drugih zemalja.

"Dok Srbija pravi pomake, druge zemlje, naravno, ne čekaju u mestu", izjavio je on.

Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu, kaže da je Srbija sprovela jednu bitnu reformu koja je olakšala dobijanje građevinskih dozvola. "Ukupan broj bodova Srbije po lakoći poslovanja povećan je sa 73,32 u izveštaju Doing biznis 2018 iz prošle godine na 73,49 u ovogodišnjem izveštaju Duing biznis 2019", rekao je Lubek.

Kako naglašava, to znači da je u protekloj godini Srbija u apsolutnom smislu unapredila propise u oblasti poslovanja prema onim pokazateljima koji se mere u izveštaju - i da zemlja smanjuje razliku u odnosu na primere najbolje prakse regulisanja poslovnog okruženja u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: