"Oni će uštedeti 809 mil EUR energetskih troškova"

Energetski startapi koji su dobili podršku kompanije InoEnerdži (InnoEnergy), uštedeće Evropi 809 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.10.2018.

19:54

Foto: Thinkstock

Oni će smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene baste za 5,5 miliona tona, pokazuje izveštaj ove kompanije predstavljen na događaju "Biznis Buster" u Kopenhagenu.

Prema tom izveštaju, InoEnerdži je kroz podršku startapima od 2011. godine do danas imao direktan uticaj na evropsku tranziciju ka čistoj energiji tako što je otvoreno 1.741 radno mesto i obezbeđen pristup čistoj energiji za 56.000 ljudi u zemljama u razvoju.

“Naših 200 startapa predstavilo je inovativne tehnologije koje daju odgovore na savremene energetske izazove koji transformišu društvo. Bilo da je reč o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte ili otvaranju radnih mesta, ove firme imaju vrlo primetan učinak na to kako Evropa razmišlja, razvija i koristi održivu energiju”, izjavila je Elena Bou direktorka za inovacije u kompaniji InoEnerdži, navodi se u saopštenju.

Priče o uspesima različitih startapa iz izveštaja uključuju švedsku kompaniju za tehnologije energetskih talasa KorPauer Oušen (CorPower Ocean), koja je razvila i testirala tehnologiju pretvaranja morskih talasa u električnu energiju.

“Energija talasa je velika prilika za Evropu da osnuje jednu novu industriju, uz otvaranje velikog broja radnih mesta i izvoznog potencijala. KorPauer planira da izgradi svoja prva postrojenja između 2021. i 2023., a komercijalna postrojenja od 2023. godine”, rekao je Patrik Meler direktor te kompanije.

Pro-Dron, firma koja razvija automatske dronove za inspekciju vetroturbina, smanjuje troškove održavanja za 1.000 evra po inspekciji.

“Već smo izveli više od 2.300 inspekcija u Evropi i Južnoj Americi tokom naše prve godine komercijalnog funkcionisanja. Najnovija inovacija kompanije Pro-Dron je alat za automatsko identifikovanje štete, koji pomaže inspektorima u smanjenju vremenskog trajanja procene štete, uz poboljšanje njihove preciznosti", naveo je Andre Moura, osnivač i direktor Pro-Drona.

Biznis Buster je jedini događaj koji spaja inovatore iz oblasti održive energije, pripadnike industrije, investitore i institucije iz javnog sektora, a lajtmotiv ovogodišnjeg skupa u Kopenagenu bio je "Budućnost je sada".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: