Uspelo je! Ovo je spas za 80 miliona ljudi!

Eksperiment Kine da proizvede pirinač koji može da raste u slanoj vodi – uspeo je.

Izvor: B92

Nedelja, 28.10.2018.

15:40

Uspelo je! Ovo je spas za 80 miliona ljudi!
(Foto: Thinkstock)

To bi, procenjuje se, moglo da hrani još 80 miliona ljudi.

Mnogo puta ranije testiran, sada je taj pirinač doneo čak trostruke prinose po hektaru, i naučnici iz tamošnjeg Centra za istraživanje i razvoj tvrde da je spreman za komericijalnu upotrebu.

Kineski naučnici proizvodili su "morski pirinač“ u provinciji Šandong u istočnoj Kini, što je početni uspeh ambicioznog plana za jačanje proizvodnje pirinča u državi i hranjenje dodatnih 80 miliona ljudi.

Novi tip pirinča otkriven je pre godinu dana, o čemu je B92. net već pisao.

Pored prirodnih nezgoda, i činjenice da Kina ima brojnu populaciju, teško im je da se oslanjaju na uvoz hrane iz inostranstva.

Prema rečima vodećeg naučnika Centra, pretvaranje neplodnog zemlišta u plodno poljoprivredno zemljište će omogućiti Kini da hrani celu zemlju.

"Pšenica i pirinač su glavna hrana kineskog naroda, a 60 odsto njih zavisi od pirinča", rekao je on.

"Zajedničkim naporima našeg tima i čitavog društva, u Kini će više od 65.000 kvadratnih kilometara pretvoriti u plodno slano zemljiše“, rekao je zamenik direktora Centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: