"U narednom periodu očuvati fiskalnu stabilnost"

Fiskalna konslidacija u Srbiji sprovedena je kredibilno, adekvatno i pravovremeno što potvrdjuje i poboljšanje svih makroekonomskih performansi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

18:33

Foto: Thinkstock

Fokus u narednom periodu biće na očuvanju fiskalne stabilnosti, izjavila je državni sekretar Ministarstva finansija Jelena Tanasković.

Tanasković je na 18. Ekonomskom samitu u Beogradu rekla da se Srbija u poslednjih šest godina transformisala iz ekonomije koju je karakterisala visoka stopa nezaposlenosti I stagnacija rasta, u rastuću ekonomiju.

Ona je istakla da je regulisan fiskalni deficit, da je smanjen javni dug , a primetan je i oporavak na tržistu rada.

Tanasković je je podsetila na poslednje podatke koji pokazuju da je ostvaren rast BDP od 4, 9 odsto medjugodišnje, koji prati rast investicija.

Takodje beleži se I trend pada javnog duga.

Tanasković je ukazala I da se tokom ove godine nastavilo sa pozitivnim makroekonomskim trendovima pa se na kraju godine očekuje suficit u budzetu od 0, 6 odsto.

“Fokus makroekonomske politike u narednom periodu biće na očuvanju fiskalne stabilinosti”, rekla je Tanasković.

Kako je dodala, fiskalni rezultati odrazili su se pozitivno I na nivo javnog duga a u prvoj polovini godine zabeležena su pozitivna makroekonomska kretanja.

Tanasković je rekla I da se nastavljaju pozitivni trendovi na tržistu rada I da je nezaposlenost pala ispod 12 odsto, a inflacija je takodje niska.

U narednom periodu bitno je da fokus bude na rasterećenju privrede I povećanje resursa za ubrzanje investicija, istakla je Tanasković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: