"To više niko ne zna ili ne sme da kaže-odlaze, ne biraju način" VIDEO

Plata nije prvi razlog zašto beli mantili odlaze iz Srbije već uslovi rada, rekla je Radica Ilić, predsednica Sindikata medicinskih radnika Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2018.

10:23

Screenshot/Prva

Ona je gostujući u Jutarnjem programu TV Prva rekla da su čuli najave i obećanja da će medicinski tehničari dobiti najveće povećanje plata, ali da su oni "ne veruju nikome više“.

"Skloni smo da verujemo da je to moguće, ali dokle god struka ne bude rekla šta je to problem, odnosno da to nije niska zarada, nego uslovi rada, biće ovako. U ovom trenutnku na tri radna mesta radi jedna sestra, to onda značu da u tom slučaju njena plata mora da bude drugačija“, rekla je ona.

Ilićeva ukazuje i da godinama pokušava da se uspostavi raskol između pacijenta i sestara što ne stoji, ističe.

"Mi kao sindikat ne verujemo više nikome. Niko nije vodio računa o tehničarima, i to smo im dozvolili. Ako o vašoj poziciji govori lekar, vi ste im dali odrešene ruke“, kaže ona.

Dodaje da deluje da država razgovara sa onima s kojima joj je lakše da razgovara.

A na pitanje koliko je lekara otišlo iz Srbije odgovara:

"U poslednje tri godine taj podatak ili niko ne zna ili ne sme da kaže. Mi pretpostavljamo da je to epidemija, da je na dnevnom nivou. Naši radnici više ne biraju način na koji idu, idu glavom bez obzira“, rekla je Ilić.

Jovan Stojanović, vlasnik agencije "Internešnal džob“, kaže da ne idu samo medicinski radnici iz Srbije u Nemačku, nego i radnici iz drugih oblasti, kao na primer, vozači.

On upozorava i da postoji mnogo pojedinaca i firmi koje radnike vode bez dozvole.

"Plata nije osnovni i jedini razlog, mnogi odlaze zbog budućnosti za svou decu“, kaže on i dodaje da naša medicinska diploma nije priznata u Nemačkoj te tako njima treba godinu dana da dobiju nemačku diplomu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: