Opet nam rastu cene goriva, UNKS objašnjava zašto

Velike oscilacije cena nafte u proteklih mesec i po dana, ali i kotacija benzina i dizela, izazvali su permanentan rast veleprodajnih cena na tržištu Srbije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.10.2018.

16:50

Opet nam rastu cene goriva, UNKS objašnjava zašto
(Foto: Thinkstock)

To je izazvalo i skok cena goriva na benzinskim stanicama, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Iz UNKS-a navode da je veoma opala i ponuda dizel goriva, pre svega kao posledica višemesečnih problema u dopremanju goriva iz uvoza Dunavom.

To je, kako pojašnjavaju, dovelo do povećanja troškova transporta po jedinici proizvoda, pa i do nestašice uvoznog goriva, koje je, na primer, u strukturi potrošnje dizela 2017. bilo zastupljeno sa oko 34 odsto.

Prema podacima UNKS-a, u Srbiji i svim zemljama u regionu poskupelo je gorivo na benzinskim pumpama, te je prosečna maloprodajna cena dizela, koja je najviša u Albaniji (1,45 evra) i Grčkoj (1,42 evra), ove nedelje i u Hrvatskoj viša nego u Srbiji, budući da tamo iznosi 1,416 evra, a u Srbiji - 1,415 evra.

Najskuplji benzin su 10. oktobra ove godine i dalje plaćali Grci - 1,64 evra, što je za 22,6 odsto više u odnosu na prosek u regionu, a najjeftinije Bugari (1,15 evra). Srbija je po visini cene benzina u "zlatnoj sredini" sa iznososm od 1,31 evra po litri, što je za 1,40 odsto niže u odnosu na prosečnu cenu regiona.

Grčka takođe prednjači s cenom auto-gasa (TNG) od 0,87 evra po litri, a ovo gorivo je najisplativije Albancima gde košta 0,52 evra. Cena nafte tipa "brent" je u proteklih meseci i po poskupela za 22 odsto, tako da je 29. septembra dostigla 86,29 dolara za barel, što je najviši nivo u poslednje četiri godine.

Uoči stupanja na snagu punih sankcija SAD-a prema Iranu, niko pouzdano ne zna da li će ponuda na globalnom nivou moći da zadovolji aktuelnu tražnju za crnim zlatom, zbog čega se ove nedelje beleže velike oscilacije cena po kojima se trguje u toku jednog dana, poručuju iz UNKS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: