Volstrit nokautirao ceo svet - strmoglav pad svuda

Indeksi na azijskim berzama su zabeležili strmoglave padove posle značajnih gubitaka na Vol stritu prethodnog dana.

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.10.2018.

12:10

Volstrit nokautirao ceo svet - strmoglav pad svuda
Foto: Thinkstock

Evropske berze takođe su duboko u crvenom pošto je glavni kineski indeks na najnižem nivou u poslednje četiri godine.

Šangajski kompozitni indeks, posle velikog pada početkom nedelje, danas je pao više od pet odsto na najniži nivo od novembra 2014, dok je japanski Nikkei 225 pao skoro četiri odsto, što je neuobičajeno za taj indeks.

Investitori strahuju od daljeg povećanja američkih referentih kamata, što će podići cene pozajmljivanja i uticati na privredni rast, ocenjuje AP.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao da Federalne rezerve greše s podizanjem kamata. "Mislim da je Fed poludeo", rekao je Tramp.

Na negativno raspoloženje takođe utiče sukob SAD i Kine oko carina. Medjunarodni monetarni fond je ove nedelje smanjio procenjeni rast, navodeći kao razlog rast referentnih kamata i tenzije oko trgovine.

Juče je na Vol stritu Standard end Pur 500 pao 3,3 odsto, a Dau džons 3,1 odsto, što je njegov najveći gubitak u poslednjih osam meseci. Tehnološki indeks Nasdak pao je 4,1 odsto, a u poslednjih pet dana 7,5 odsto.

Tehnološki giganti Epl (Apple) i Amazon, dve najvrednije kompanije u indeksu S&P 500, imali su najgori dan u poslednje dve i po godine. Epl je pao 4,6 odsto, a Amazon 6,2 odsto. Vrednost akcija Amazona je od početka godine porasla 50 odsto, ali je s najvišeg nivoa početkom septembra pala 14 odsto.

Gubici su odjeknuli u Aziji i Evropu.

Japanski Nikkei 225 izgubio je 3,9 odsto, Šangajski kompozitni indeks 5,2 odsto, hongkongški Hang Seng 3,7 odsto, južnokorejski Kospi 4,4 odsto, a australijski S&P/ASX 200 2,7 odsto.

Nemački DAX je u padu od 1,3 odsto, francuski CAC 40 od 1,5 odsto, a britanski FTSE 100 od 1,8 odsto. Fjučrsi na Vol stritu najavaljuju nove gubitke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: