"Srbija ne gleda blagonaklono na odliv u Nemačku"

Srbija ne gleda blagonaklono na veliki odliv stručnjaka koji se školuju u Srbiji a onda odlaze u zapadne države poput Nemačke, izjavio je Ivica Tončev.

Izvor: B92

Sreda, 10.10.2018.

11:24

Foto: Thinkstock

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev izjavio je u Dizeldorfu u razgovoru s državnom sekretarkom za pitanja integracija u vladi nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije Serap Guler da Srbija sebi ne može da priušti veliki odliv stručnjaka i izrazio "očekivanja da će Nemačka imati to u vidu u daljem kreiranju svojih politika u vođenju tržišta rada", saopštilo je ministarstvo.

"Konstatovano je da Srbija želi intenzivnu saradnju sa Nemačkom ali da naša zemlja ne može blagonaklono da gleda na veliki odliv stručnjaka iz Srbije koji se školuju u našoj zemlji, a potom odlaze u zapadne države poput Nemačke ostavljajući svojevrsne rupe na tržištu rada u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Tončev je rekao da treba naći modalitete koji će omogućavati razmenu stručnjaka na tržištu rada ali i povratak dela njih u Srbiju gde će nastavljati rad "imajući u vidu da Srbija beleži ozbiljan privredni rast i da beleži ekspanziju u oblastima poput IT industrije i građevinarstva".

Državni sekretar je s Guler razgovarao i o srpskoj dijaspori u Nemačkoj. On je naveo da su srpski gradjani uspešno integrisani u nemačko društvo na zadovoljstvo obe države.

"Na sastanku je konstatovano i da je srpska dijaspora u SR Nemačkoj iz vizure resora unutrašnjih poslova izuzetno integrisana i da je stopa kriminaliteta kada se radi o srpskoj populaciji veoma niska i da je poslednjih godina pala sa četiri odsto na dva odsto, prema podacima pokrajinske policije", navodi se u saopštenju.

Tončev je zamolio Guler da se nadju modaliteti za dobijanje dodatnih i adekvatnijih prostorija za rad srpskih klubova kojih ima oko 20 u Severnoj Rajni Vestfaliji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: