Srpsko selo: 150.000 kuća prazno, 50.000 bez vlasnika

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić razgovarao je sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem o zadrugarstvu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.10.2018.

09:52

Srpsko selo: 150.000 kuća prazno, 50.000 bez vlasnika
Foto: Thinkstock

Teme su bile i oživljavanju sela i ravnomernom regionalnom razvoju zemlje, saopšteno je iz kabineta ministra.

Krkobabić je naglasio da se na prvo mesto sada stavlja transfer znanja i tehnologije i da se tako stvara privredni subjekat koji je u stanju da se pozicionira na tržištu. ''Rešili smo da oživimo nešto što je bilo eminentno i što je predstavljalo način života u Srbiji, ali ne po starim već po novim principima evropskog zadrugarstva", rekao je Krkobabić.

On je dodao da se formiraju specijalizovane zadruge u koje proizvođači ne unose svoju zemlju ili mehanizaciju, već samo svoje proizvode koje tako pretvaraju u robu.

Krkobabić je ukazao i na fenomen pustog sela ističući da je u Srbiji nestalo skoro 1.200 sela od ukupno 4.700, a da 980 sela ima manje od 100 stanovnika.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić zahvalio je ministru na poseti i ocenio kako je teritorija opštine Kragujevac poznata po stočarstvu i da su joj potrebni podsticaji u razvoju i udruživanju.

Nikolić je poručio da će Grad nastaviti da daje administrativnu i logističku podršku u cilju poboljšanja kvaliteta života seoskog stanovništva.

Da se oživljavanjem zadrugarstva rešavaju ključna nacionalna pitanja, saglasio se i član Akademijskog odbora za selo SANU Branislav Gulan koji je ukazao da u 150.000 seoskih kuća niko ne živi, a da čak 50.000 nema vlasnika.

Gulan smatra da je zadruga srž svakog sela i istakao da je za godinu dana osnovano više od 300 novih zadruga.

Posetu Šumadijskom upravnom okrugu Krkobabić je nastavio u selu Cerovac kod Kragujevca gde je obišao novoosnovanu zadrugu "K & S" kojoj je dodeljeno šest miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovodjenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: