"Niš će ponovo biti centar elektronske industrije"

Niš će ponovo biti centar elektronske industrije u tom regionu, pošto za to ima odgovarajuće kapacitete, uveren je predsednik PKS Marko Čadež.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.09.2018.

13:33

(Foto: Thinkstock)

Čadež, koji je protekla dva dana boravio u Nišu, povodom otvaranja dve nove fabrike u tom gradu, Cumtobela i IMI, smatra da je, posebno dolazak najsavremenije fabrike kompanije Cumtobel, "kvantni skok" za domaću industriju.

"Kada kompanija poput Cumtobela otvori svoj proizvodni pogon u Srbiji, sa tehnologijom najnovije generacije, to ođekne u celom svetu kod svih koji se bave tom granom privrede", rekao je Čadež Tanjugu.

Cumtobel se bavi sistemima rasvete, upravljanje rasvetom i uslugama iz oblasti rasvete i zato je dolazak te svetski poznate kompanije zaista veliki događaj za srpsku privredu. Ta kompanija se, dodaje, kotira na berzi i ne postoji neko iz te industrije ko nije čuo da je Niš mesto na kome, posle Australije, SAD i Evrope, postoji proizvodni pogon Cumtobela.

Ističe da Cumtobel ima sofisticiranu tehnologiju i da taj projekat u Nišu ne otvara samo nova radna mesta, iako će ih biti 1. 100, već da će biti otvoren i istraživački i razvojni centar te kompanije, koji će sarađivati sa našim univerzitetima - po novim nastavnim programima koji su usklađeni sa novim industrijskim standardima u svetu.

"Zaista dobijamo kvantni skok kada je u pitanju industrijalizacija Niša, ali i Srbije uopšte", naglasio je Čadež.

On je kazao da će se nova fabrika Imi u Nišu baviti proizvodnjom elektronskih komponenata u automobilskoj industriji, takođe sa najsavremenijom tehnologijom i da će biti dobavljač za najveće svetske sisteme.

Čadež navodi da će Niš ponovo biti centar elektronske industrije u tom regionu pošto za to ima odgovarajuće kapacitete.

Kaže da su niški, pirotski i toplički okrug za godinu dana povećali izvoz za više od 20 odsto, kao i da je Niš u suficitu u spoljnotrgovinskoj razmeni. "To su brojke i podaci koji govore dovoljno o tome da ovaj region jeste region razvoja", naglasio je Čadež.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: