Antić: KiM bez Gazivoda u velikom problemu

Gazivode, veštačko jezero koje je izgradila Srbija, nalazi se delom na teritoriji centralne Srbije, a delom na teritoriji opština sa severa KiM.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.09.2018.

12:59

Antić: KiM bez Gazivoda u velikom problemu
Foto: Tanjug/Filip Krainèiæ

To znači da su Gazivode u potpunosti pod našom jurisdikcijom, izjavio je srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je za RTS rekao da su Gazivode strateški važne za ceo KiM i da je ta teritorija bez Gazivoda "u velikom problemu", i da se zato dešavaju "ilegalni i nasilni činovi" poput jučerašnjeg upada specijalne jedinice kosovske policije ROSU na Gazivode.

"Gazivode su strateški važno pitanje i za nas i za njih, a s obzirom da oni nemaju tu spremnost da sednemo i razgovaramo o suštinskim rešenjima, zato pokušavaju agresivnim činovima da izazovu neke reakcije", rekao je Antić za RTS.

On je dodao da do takvih reakcija sa strane Srbije nije došlo zahvaljujući odgovornoj državničkoj politici predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

"Nismo dozvolili da se to desi i nismo ušli u takve scenarije koji su oni juče hteli da isprovociraju", podvukao je Antić.

Govoreći o značaju Gazivoda, Antić je objasnio da je to veštačko jezero kapaciteta između 400 i 450 miliona metara kubnih vode, s branom i hidroelektranom snage 35 megavata koja proizvodi trećinu struje za snabdevanje severa Kosova.

"Međutim, druga funkcija te akumulacije snabdevanja vodom je od izuzetnog značaja ne samo za sever KiM nego i suštinski od nje zavisi i Priština i čitav drugi deo segmetnata koji u ovom trenutku kontrolišu Albanci", objasnio je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: