BG dobija novu Sava promenadu - neka se pripreme NBG Blokovi

Gradski čelnici najavili su prošle nedelje da će Savski kej u novobeogradskim blokovima biti preuređen po ugledu na Savsku promenadu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2018.

09:43

BG dobija novu Sava promenadu - neka se pripreme NBG Blokovi
Foto: Thinkstock

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je prošle nedelje tokom obilaska sanacije dva sportska terena u Bloku 70a, najavio da će Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda u svom rebalansu staviti projekat uređenja Savskog keja.

"Kada bude završeno projektovanje, a za to treba sigurno 6, 7 meseci, možda i godinu, krenućemo u rekonstrukciju keja, i ovaj kej će biti uređen onako kako je uređen i na Sava promenadi, i građani ovog dela grada će imati zaista uređen kej kakav i treba da bude", rekao je Vesić.

Kako je istakao, kada bude počeo da se gradi novi Savski most, stari Savski most će biti prebačen ovde, gde će takodje biti napravljen parking.

"Na taj način građani ovog dela grada će moći da, bez ikakvih problema, pešice pređu na Adu Ciganliju, čime ćemo rasteretiti ulaz na Adu Ciganliju, što je veoma važno, posebno leti", zaključio je Vesić.

Savski kej se nalazi u jugozapadnom delu opštine Novi Beograd na levoj obali reke Save. Proteže se od Bloka 70a, preko Bloka 70, Bloka 44, sve do Bloka 45. Sa južne strane Savskog keja, preko reke Save nalaze se ostrva Ada Međica i Ada Ciganlija, do kojih se od Savskog keja može stići čamcima.

Sa istočne strane pre samog početka Savskog keja, nalazi se istoimena mesna zajednica koja se nadovezuje na šetalište i kojoj pripada Blok 70, Blok 70a i područje kod beogradske toplane, sve do mosta Gazela.

Sve do šezdesetih godina prošlog veka, prostor oko Savskog keja je bio nepristupačan zbog guste šume i mesto u kojem su se gnezdile razne močvarne ptice, kao i stanište mnogih divljih životinja.

Velikim radnim akcijama i kasnije preko društvenih preduzeća napravljen je sistem koji je omogućio izgradnju Savskog keja sa šetalištima celom dužinom. Ovaj poduhvat je uglavnom izgrađen sedamdesetih godina 20. veka.

Savski kej i nasip su jedna od omiljenih mesta Novobeograđana. Pored beskrajno dugog nasipa u mirnom delu bloka pogodnim za šetnju i odvojenim stazama za džogiranje ili vožnju bicikla, nalaze se i travnate površine takođe pogodne za fizičke aktivnosti, šetnju ili opuštanje u prirodi. Na savskom keju se nalazi i teretana na otvorenom.

Pored mogućnosti za sportske aktivnosti i ribolov, na savskom keju se nalazi i veliki broj splavova, kao i dečije pozorište Teatar na Savi.

Savski kej se proteže u dužini od 3 kilometara, a paralelno sa njim proteže se i Savski nasip, koji takođe počinje u Bloku 70a, ali se završava tek kod Ostružničkog mosta, gde se jednim delom nalazi na teritoriji opštine Surčin. Kej je okružen drvoredima.

Na sredini keja, nalazi se bista Mahatme Gandija. Svake godine na keju se održava tradicionalna kulturna manifestacija „Novobeogradsko leto“. U blizini keja nalazi se jedna od većih autobuskih okretnica gradskog i prigradskog prevoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: