Hrvatska bruji, a podaci netačni: 3x manje, devedesetih krpljene rupe

Iz Hrvatskog udruženja banaka (HUB) objavili su da se troškovi sanacije banaka u proteklih 25 godina procenjuju na 36,3 milijardi kuna.

Izvor: B92

Petak, 14.09.2018.

14:41

Hrvatska bruji, a podaci netačni: 3x manje, devedesetih krpljene rupe
Foto: Thinkstock

Dakle reč je o iznosu koji je tri puta manji od podatka koji se poslednjih dana spominje u hrvatskoj javnosti.

Iz HUB-a su naime reagovali na pogrešna i izvan konteksta izvučena tumačenja o troškovima sanacije banaka koja su se ovih dana ponovo pojavila u javnosti, kazavši da je poređenje troškova subvencija poljoprivredi i brodogradnji s troškovima sanacije banaka posebno izvan konteksta.

O troškovima subvencija poljoprivredi i brodogradnji odlučivale su hrvatske demokratske vlade u proteklih četvrt veka, dakle svake tekuće poslovne godine, navode, prenosi Seebiz.

„Troškovi sanacije banaka pojavili su se u jednom kraćem periodu devedesetih godina prošlog veka, a bili nametnuti i neizbežni zbog dubine gubitaka nasleđenih od socijalističkih banaka. One su još pre Domovinskog rata imale revidirane gubitke dva puta veće od kapitala. U ovom veku, kroz gotovo 20 godina, na hrvatske banke nije potrošena ni kuna poreskih obveznika iako je u vreme krize u svetu nakon 2008. to bila raširena praksa”, kaže se u reakciji HUB-a.

Osvrćući se i na poslednjih dana javno spominjanje da je na sanaciju banaka potrošeno više od 100 milijardi kuna s uključenim kamatama, iz HUB-a navode da je to „ozbiljno pogrešan iznos”.

„Procena je da su troškovi sanacije iznosili oko tri puta manje - oko 36,3 milijardi. Tačno je da je prodajama banaka dobijen manji iznos od troškova sanacije, ali ponavljamo, to se nije moglo izbeći, jer je 1990-tih sanirana 'socijalistička rupa' i posledice rata”, napominju iz HUB-a dodajući da se detaljni prikaz troškova sanacije može pronaći u HUB analizi broj 51. iz 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: