Šta je u koverti koju su Arapi spremili za PKB?

Finansijska ponuda kompanije Al Dahra Srbija za imovinu Poljoprivrede korporacije Beograd biće sutra otvorena, najavilo je danas Ministarstvo privrede Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2018.

17:18

Šta je u koverti koju su Arapi spremili za PKB?
Foto: Thinkstock

U Ministarstvu privrede otvorena je glavna koverta za privatizaciju PKB koju je dostavila Al Dahra i utvrđeno je da je dostavljena dokumentacija u skladu sa uslovima tendera.

U predviđenom roku, do 10. septembra, privatizacionu dokumentaciju su otkupile dve kompanije, a prijavu za učešće u postupku privatizacije PKB dostavila je samo Al Dahra Srbija, čija je matična kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Početna cena za imovinu PKB-a koja je ponuđena na prodaju je 104,5 miliona evra. Ponuđeno je 16.785 hektara zemljišta na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava - Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB. Na prodaju su ponuđene i dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra.

Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra.

Vrednost stada je 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu. Cena stada biće utvrđena prema propisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa. Početna cena na javnom nadmetanju je polovina procenjene vrednosti zemljišta i kapitala Republike Srbije i Akcionarskog fonda u Ekolabu, Agroekonomiji i Institutu PKB. PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvrde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 evra po godini staža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: