Srbija ubrzo dobija još jedan granični prelaz

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasador Mađarske Atila Pinter razgovarali su proširenju ekonomske saradnje i budućim projektima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.09.2018.

17:38

Srbija ubrzo dobija još jedan granični prelaz
Foto: Thinkstock, ilustracija

Premijerka je poseban akcenat stavila na četiri zajedničke sednice dve vlade, održane u Srbiji i Mađarskoj, koje su rezultirale potpisivanjem više memoranduma i sporazuma i realizaciojom značajnih projekta.

Ambasador Pinter zahvalio je Vladi Srbije na sredstvima koje je izdvojila za izgradnju kotlarnice "Nova toplana" u Senti, koja je sa pratećom infrastrukturnom instalacijom sa čeličnim gasovodom koštala skoro 213 miliona dinara.

U opština Senta, sa većinskim mađarskim stanovništvom, za obnovu srednjoškolskog centra uloženo je 164 miliona dinara, a za Dom zdravlja "Senta" 33 milona dinara, što je prema oceni ambasadora Pintera jasan pokazatelj brige za život građana koji pripadaju nacionalnim manjinama.

Premijerka se saglasila sa ambasadorom da je neophodno raditi na otvaranju novih graničnih prelaza, kako bi se sprečilo dugotrajno čekanje putnika i robe na prelazima i maksimalno iskoristili kapaciteti saobraćajne infrastrukture.

U tom smislu premijerka je najavila otvaranje novog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske u 2019. godini kao i nastavak razgovora o izgradnji zajedničkog železničkog graničnog prelaza čime bi se povećala efikasnost i konkurentnost železničkog saobraćaja, a o čemu će biti reči na sednici dve vlade, koja će biti održana u narednom periodu.

Ovo pitanje je posebno važno i u vezi sa realizacijom projekta brze pruge Beograd - Budimpešta, koji predstavlja prvi prekogranični projekat u okviru mehanizma saradnje "16+1".

Takođe, bilo je reči i o saradnji na projektu Fruškogorski koridor, odnosno izgradnji autoputa od Novog Sada do Rume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: