Mali: Pripremaju se nove reforme, ciklus od 2019-2021.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je izradu novog, petog ciklusa programa ekonomskih reformi (ERP) za period od 2019. do 2021. godine

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.09.2018.

11:43

Mali: Pripremaju se nove reforme, ciklus od 2019-2021.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

To će biti u okviru procesa evropski semestar "Lajt".

Mali je, na uvodnom sastanku za izradu Programa ekonomskih reformi 2019-2021, kojem je prisustvovao i šef Delegacije EU Sem Fabrici, rekao da ERP predstavlja najvažniji strateški dokument Vlade Srbije u ekonomskom dijalogu sa Evropskom komisijom i državama članicama EU, sa ciljem usklađivanja ekonomskih politika unutar Srbije, regiona i sa državama članicama EU.

Kako je objasnio, ceo proces izrade ERP-a biće usklađen sa izradom fiskalne strategije i budžeta Srbije za 2019. godinu imajući u vidu da je poseban deo Programa posvećen finansiranju strukturnih reformi, koje su predstavljene u ovom dokumentu.

"Veoma je važno da u uslovima fiskalne konsolidacije pažljivo izaberemo prioritetne strukturne reforme i obezbedimo dovoljno sredstava za njihovo finansiranje iz svih raspoloživih izvora", rekao je ministar, koji je i nacionalni koordinator za taj Program.

Mali je podsetio da je Vlada Srbije dogovorila sa MMF-om novi makroekonomski program i program strukturnih reformi, koji je podržan Instrumentom politike koordinacije za period od avgusta 2018. do januara 2021. godine, a koji je u potpunosti usklađen sa ERP-om i predstavlja njegovu važnu podlogu.

On je naveo da je cilj oba programa jačanje osnova za zdrav ekonomski rast kroz rešavanje ključnih ekonomskih izazova i politike koja će obezbediti makroekonomsku stabilnost, kroz fiskalnu održivost, veću otpornost finansijskog sektora i unapređenje konkurentnosti privrede.

Mali je rekao da je nakon ostvarenog rasta BDP-a u prvoj polovini godine od 4,9 odsto, očekivani rast BDP u celoj 2018. revidiran sa 3,5 odsto na 4,2 odsto, da je stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu ove godine iznosila 11,9 odsto, odnosno da je više nego dvostruko manja nego 2012. godine, kada je bila iznad 25 odsto.

"U prvoj polovini 2018. godine, ukupan priliv stranih direktnih investicija iznosio je 1,4 milijarde evra, što je za 15,6 odsto više nego u prvoj polovini prošle godine", rekao je ministar i podsetio da su u prvih sedam meseci ove godine zabeleženi i dobri fiskalni rezultati.
Kako je naveo, u periodu januar–jul ostvaren je suficit republičkog budžeta u iznosu od 49,1 milijarde dinara, dok je na nivou opšte države u prvih sedam meseci ostvaren fiskalni suficit u iznosu od 50,6 milijardi dinara.

Mali je, međutim, dodao i da su "dalji napori u implementaciji strukturnih i institucionalnih reformi neophodni da bi Srbija nastavila očuvanje fiskalne stabilnosti".

On je podsetio da učešće u evropskom semestru "lajt“ predstavlja deo napora Republike Srbije na putu ka punopravnom članstvu u EU i uključenju u proces evropskog semestra koordinacije ekonomskih politika u EU, o čemu će se sa Evropskom komisijom razgovarati u okviru pregovaračkog poglavlja 17, koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu politiku.

"Zbog toga je veoma važno da dalje razvijamo nacionalne kapacitete u ovoj oblasti. Imajući u vidu da je Pregovaračka pozicija za poglavlje 17 dostavljena Evropskoj komisiji u martu 2018. godine, nadamo se skorijem otvaranju pregovora u ovoj oblasti", rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: