Veliki dan za Srbiju: A bilo kao naučna fantastika... FOTO

Kompanija Elicio je završila izgradnju novog vetroparka Alibunar, snage 42 megavata, sa 21 turbinom, koji će energijom vetra snabdevati 38.000 domaćinstava.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.09.2018.

18:02

Veliki dan za Srbiju: A bilo kao naučna fantastika... FOTO
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

Svečanosti otvaranja je prisustvovao ministar energetike Aleksandar Antić.

Investicija izgradnje vetroparka vredna je 80 miliona evra.

Osim 21 turbine, kompleks vetroparka čine i trafostanica i priključni dalekovod, čija izgradnja je takođe završena, te se očekuje da prvi kilovati zelene energije budu proizvedeni i isporučeni tokom oktobra.
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ
Ministar Antić je simbolično otvorio vetropak zajedno sa decom koja su držala u ruci male vetrenjače.

Antić je najavio da će u našoj zemlji do kraja godine na mrežu biti pušteno još više od 200 megavata iz energije vetra.

Antić je rekao da je to 'slika nove i energetski odgovorne Srbije', kao i da je vetropark Alibunar pojedinačno najveći energetski objekat u Srbiji koji se pušta na mrežu od 1991. godine i završetka hidroelektrane Pirot.
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ
"Ovo je samo početak izuzetnog investicionog ciklusa i završetak projekata koji su u toku. Mi ćemo do kraja godine samo ovde u Banatu pustiti na mrežu još više od 200 megavata iz energije vetra i to je samo prvi korak. Takođe 2019. puštamo još 200 megavata, čime ćemo zaokružiti cilj od 500 megavata iz energije vetra."

Kako je rekao, 2020. godine biće završen i projekat izgradnje novog bloka B3 TE u Kostolcu i krajem 2019. ili početkom 2020. projekat TETO Pančevo, veliki i značajan objekat za proizvodnju električne i toplotne energije.

Antić je rekao da će sve to uticati na našu energetsku stabilnost.

"Ovo je fenomenalan događaj za celu Srbiju, puno smo uložili vremena da bi došli do razvijene i moderne Srbije. Do pre šest ili sedam godina vetroparkovi su za nas bili naučna fantastika koju smo mogli da gledamo samo na televiziji."
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ
Zahvalio je investitorima što su verovali u Srbiju i prepoznali da je naša zemlja politički i ekonomski stabilna, kao i partnerima, a to su pokrajinska vlada, EMS, Agencija za energetiku i drugi.

"Nastavljamo da razvijamo Srbiju kao modernu koja će biti na ponos svima nama", poručio je Antić.

Direktor kompanije Elicio Ludo Vandervelden je rekao da je ponosan kao investitor.

"Ovo je nešto što je počelo još od 2007. godine. Istražujemo mogućnosti koje nam se pružaju u Srbiji. Ponosni smo što na ovakav način možemo da krunišemo naše napore", rekao je on.
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ
Istakao je da su imali dobru saradnju sa nadležnim pokrajinskim sekretarijatom i što su imali podršku ministra Antića.

"Imali smo pomoć i sa finansijske strane za ovaj projekat. Spremni smo da idemo i dalje i čim ministarstvo otvori nove mogućnosti za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, mi smo tu da investiramo. Naš tim već sada istražuje u Srbiji mogućnosti i spremni smo za nova ulaganja čak u visini od novih 150 megavata", naveo je.

Kako je rekao, spremni su da pruže svaku podršku politici Srbije kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ
Regionalni direktor Međunarodne finansijske korporacije (IFC), koja je deo Svetske banke, Tomas Lubek je rekao da će nastaviti da pomažu investicije u Srbiji.

Istakao je da se to posebno odnosi na prelazak privrede zasnovane na ugljeniku na privredu koja se bazira na obnovljivim izvorima energije.

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić je rekao da Srbija ide dobrim putem.

Podsetio je da nedavno u Kuli otvoren vetropark od 9,9 megavata i da imamo i vetropark Malibunar od osam megavata, kod Vršca 6,6 megavata...

"Srbija je trenutno 10. na listi investicija u vetroparkove, sa nekih 600 ili 700 miliona evra, a to 10. mesto deli sa Norveškom", naveo je Grbić.
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ
Dodao je da je oko 90 odsto investicija u vetropakove na teritoriji Vojvodine i zahvalio ministru Antiću na partnerstvu i podršku.

U projekat vredan 80 miliona evra belgijska kompanija Elicio investirala je 20 miliona evra, dok je kreditom IFC grupacije Svetske banke i banaka UniCredit, FMO i GGF obezbeđeno 60 miliona evra.

Vetropark Alibunar je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, ukupne snage 42 MW, čije korišćenje će značajno smanjiti emisiju CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou.

Vetrogeneratori u Alibunaru izgrađeni su na poljoprivrednom zemljištu sa leve strane državnog puta Beograd - Vršac, dok se sa desne strane puta nalaze trafostanica i priključni dalekovod.

Taj projekat je od višestrukog značaja za Srbiju, s obzirom na to da će značajno doprineti ispunjenju obaveze naše zemlje da do 2020. godine proizvodi i troši 27 procenata zelene energije.

Sa završetkom vetroparka Alibunar i prošlogodišnjim puštanjem u rad vetroparka Malibunar manjeg kapaciteta od osam MW, kompanija Elicio potvrdila je svoju zainteresovanost za investiranje u projekte energije vetra u Srbiji.

Kao društveno odgovorna kompanija, Elicio je sproveo do sada i brojna istraživanja o uticaju na životnu sredinu, o čemu redovno obaveštava opštinu Alibunar, u kojoj posluje i u čiji razvoj ulaže kroz podršku brojnim lokalnim inicijativama, edukaciju i informisanje građana.

Pored projekata u Srbiji, Elicio je do sada izgradio i 30 vetroparkova u Belgiji, Francuskoj i Keniji.

Poslednje dve godine kompanija intenzivno radi na razvoju i izgradnji tzv. ofšor projekata u Severnom moru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: