Nova stranica istorije, krenuo je najveći ikada VIDEO

Najveći svetski vetropark na moru Volni ikstenšen (Walney Extension) zvanično je pušten u pogon u Irskom moru.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.09.2018.

14:00

Nova stranica istorije, krenuo je najveći ikada VIDEO
Foto: Thinkstock

Vetropark, koji je gradila danska energetska kompanija Ejrsted, prostire se na površini od 20.000 fudbalskih stadiona duž kambrijske obale i ima kapacitet od 659 megavata, što je dovoljno za snabdevanje 590.000 domaćinstava.

Ovaj projekat pokazuje koliko je dramatično napredovala tehnologija vetra u proteklih pet godina otkako je završen prethodni najveći vetropark "London Erej", navodi Gardijan i predočava da novi vetropark koristi upola manji broj turbina, ali ima veću snagu.

Ministarka energetike Kler Peri je izjavila da će ovaj projekat pomoći Velikoj Britaniji, koja je broj jedan u svetu po instaliranim vetro-postrojenjima na moru, da učvrsti svoju lidersku poziciju i da otvori hiljade kvalitetnih radnih mesta.

Imajući u vidu da se grade i još veći vetroparkovi na britanskim obalama, Volni ikstenšen po svemu sudeći neće dugo zadržati titulu najvećeg.

Naime, vetroelektrana Ist Anglija Uan (East Anglia One), koju gradi elektroprivreda Škotske, biće veća od Volni ikstenšena, s kapacitetom od 714 megavata, a njeno otvaranje je planirano 2020. godine.

Danski Ejrsted radi na jorkširskoj obali još veće projekte, uključujući vetrofarme Hornsi Jedan i Dva, čiji će kapaciteti biti 1.200 MW i 1.800 MW, respektivno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: