Mali: Obesite me na Terazijama ako...

Ministar finansija rekao je da će resorno ministarstvo dogodine rešavati potraživanje banaka u stečaju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.09.2018.

15:20

Mali: Obesite me na Terazijama ako...
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Govoreći o potraživanjima banaka i o tome da provizija Agenciji za osiguranje depozita iznosi 0,6 odsto i da taj trošak u bilansima banaka učestvuje sa 10 odsto, Siniša Mali je rekao da će ministarstvo sledeće godine rešavati potraživanje banaka u stečaju.

Mali je govoreći o izmenama seta poreskih zakona rekao da je stigao niz inicijativa i predloga o izmeni poraza na imovinu, dobit, dohodak građana i socijalne doprinose.

Ministar je rekao da će ići u Slovačku kako bi na iskustvima te zemlje video kako funkcioniše Poreska uprava u Slovačkoj.

"Po pitanju makroekonomskih indikatora, nemam ništa loše da vam kažem, svi indikatori su dobri i imaju trend rasta. Cilj je da se naša zemlja prepozna po svojim ekonomskim performansama i onome što iz toga proizilazi."

Govoreći o investiciji u RTB Bor rekao je da su se Kinezi obavezali da će investirati 1,200 miliona dolara u narednih šest godina plus 200 miliona odmah za isplatu starih dugova.

"To mnogo znači za istok Srbije, ali mnogo znači za naš BDP", kazao je Mali.

Podsetio je da je učešće RTB Bora u srpskom BDP 0,8 odsto i treba da ide barem na jedan odsto više u narednih par godina, rekao je ministar.

"Polako ali sigurno, to vam je kao mozaik i kockice koje se slažu, gledamo da taj rast pospešimo na raznim stranama kako bi bio što šire podržan od strane velikog broja sektora", rekao je ministar.

Kaže da se novac za RTB Bor očekuje već sledeće godine, kao i druga kineska investicija u Zrenjaninu, gde se očekuje izgradnja fabrike za proizvodnju guma.

"S druge strane imaćete prihode od koncesije aerodroma već ove godine. Gledamo da novac koji dobijamo isplaćujemo i vraćamo skupe kredite koji su uzimani u decenijama iza nas", kaže Mali.

Mali je naglasio da je važno investirati u obrazovanje, u "industriju znanja" i stvoriti konkurentno okruženje. Srpski ministar je rekao govoreći o porezima i povratu PDV-a da se rok od 45 dana za povraćaj PDV-a ne poštuje često a da on ne vidi razlog da se novac ne "vrati već sutradan".

Poslednje tri godine, poreski propisi usvajani su u novembru ili decembru po ubrzanoj proceduri sa stupanjem na snagu od 1. janura naredne godine što je za one koji treba da primene propise kratak rok za pripremu i sprovođenje. Mi ćemo, kaže Mali, predstaviti sve izmene zakona i predstaviće se prezentacija čitavog niza zakona ukoliko to bude moguće u septembru.

"Ako budem napravio grešku, obesite me na Terazijama, ali nećemo ići sa tom praksom više. Znam koliko to pravi problema vama", rekao je Mali kroz šalu, obraćajući se članovima Američke privredne komore.

Podrška inovativnim delatnostima je suština promena i najavio je javnu raspravu povodom novih zakonskih rešenja i izmena zakona.

Na konferenciji za novinare, nakon radnog doručka s predstavnicima medija i članovima Američke privredne komore, Mali je rekao i da je Beograd lokomotiva razvoja naše zemlje sa učešćem od skoro 40 odsto u BDP. Podsetio je da do kraja godine počinje izgradnja gondole a sledeće godine i novi Savski most a da za dve godine kreće realizacija velikog projekta izgradnje metroa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: