Sa 10 km/h trebalo 8h - sada samo sat i po

Posle 13 godina na obnovljenoj pruzi Šabac-Loznica-Brasina uspostavljen je redovan putnički železnički saobraćaj.

Izvor: B92

Nedelja, 02.09.2018.

09:59

Sa 10 km/h trebalo 8h - sada samo sat i po
Foto: Tanjug/Kabinet potpredseednice vlade/Mileta Mirèetiæ

Vrednost radova na rekonstrukciji 24 kilometra pruge između Šapca i Brasine je 2,5 milijardi dinara, a vozovi će sekretati brzinom od 80 kilometara na sat.

Mnistarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izrazila je zadovoljstvo zbog ispoštovanog roka za završetak radova koji su počeli 28. marta ove godine.

Ona je istakla da rekonstruisana pruga omogućava da se posle 13 godina ponovo uspostavi putnički saobraćaj od Šapca do Brasine, kao i da se poboljšaju međunarodni i teretni saobraćaj. “Drago mi je što smo obnovili prugu na kojoj je prosečna brzina vozova bila između 10 i 30 km na sat, a od danas će biti 80 km na sat", navela je ministarka.

Kako je rekla, prevoz robe na ovoj deonici ranije je trajao i do osam sati, dok će sada biti potrebno sat i po. "To je važno zbog konkurentnosti, razvoja i privrede", naznačila je Mihajlović.

Ona je naglasila da je razvoj železničkog transporta jedan od prioriteta Vlade Srbije koja, kako kaže, ulaže milijarde evra u modernizaciju Koridora 10 i izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta.

Dodala je da je jednako važno i ulaganje u regionalne pruge, te da će u ovoj i sledećoj godini biti rekonstruisano 280 km takvih pruga. "Ne možemo samo razvijati glavne koridore koji jesu važni za medjunarodni transport, ali jednako su važne i regionalne pruge", rekla je Mihajlović.

Generalni direktor "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Jevtić naveo je da je u prethodnih šest meseci rekonstruisano 53 od ukupno 85 kilometara pruge na deonicama Petlovača-Loznica i Loznica-Gornja Koviljača.

Kako je rekao, asfaltirano je 16 putnih prelaza i obnovljena zgrada železničke stanice Loznici i asfaltirano 16 putnih prelaza.

U graničnoj stanici Brasina postavljeno je reflektorsko osvetljenje, a građani Majura su prvi put dobili železničko stajalište.

"Kargo vozovi neće saobraćati po šest-sedam sati od Brasine do Rume nego za manje od dva sata i sa opterećenjem od 22 tone po osovini što će značajno povećati robne tokove", naglasio je Jevtić.

Prema njegovim rečima preduzeće "Infrastrukture železnice Srbije" ove godine izdvojilo je 1,9 milijardi dinara za obnovaljanje pruga u Srbiji.

Jevtić je najavio da će biti rekonstruisane i pruge Pančevo-Rovac-Novi Sad, Orlovac-Zrenjanin, kao i Mala Krsna-Požarevac-Majdanpek.

Dodao je da je pripremljen glavni projekat za završetak pruge Loznica-Valjevo čija je vrednost oko 220 miliona evra i da se trenutno radi na pronalaženju investitora.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović ukazao je da je obnavljanje pruge i ponovo puštanje putničkog saobraćaja ima nemerljiv značaj za građane i privredu Loznice, zapadnod dela Srbije i istočnog dela Republike Srpske.

Petrović je podsetio da je tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Loznici sredinom prošle godine definisan program oporavka ovog dela Srbije koji, kaže, podrazumeva ekonomsko osnaživanje i nove investicije, ali i izgradnju savremenih saobraćajnica.

"Danas se sve to odvija zahvaljujući predsedniku Vučiću i Vladi Srbije", rekao je gradonačelnik Loznice.

Pruga Šabac-Loznica izgrađena je 1950. godine.

U putničkom saobraćaju između Loznice i Šapca do 9. decemra saobraćaće tri para putničkih vozova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: