Odluka je pala: Beže iz Britanije - plaše se poreskog raja

Japanska kompanija Panasonik saopštila je da će svoje evropsko sedište premestiti iz Velike Britanije u Amsterdam zbog predstojećeg Bregzita.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2018.

18:54

Odluka je pala: Beže iz Britanije - plaše se poreskog raja
Foto: Thinkstock

Direktor Panasonik Jurop Loren Abadi rekao je da je cilj preseljenja u oktobru izbegavanje mogućih spornih pitanja oko poreza kada Velika Britanija izadje iz EU, preneo je Bi-Bi-Su (BBC).

Uoči izlaska Velike Britanije iz EU u martu sledeće godine, više multinacionalnih kompanija saopštilo je da izmešta svoja sedišta u EU iz te zemlje.

Abadi je rekao da se Panasonik seli iz straha da bi Japan mogao početi da smatra Veliku Britaniju poreskim rajem ako smanji korporativne poreze da privuče kompanije.

Ako bi Panasonik plaćao manje poreze u Velikoj Britaniji, moglo bi se desiti da plaća veće poreze u Japanu.

Abadi je rekao da je Panasonik već 15 meseci razmatrao preseljenje i zbog drugih spornih pitanja povezanih s Bregzitom kao što su slobodan protok robe i ljudi.

BBC navodi da će ova odluka uticati na 20 od 30 ljudi koji rade u sedištu Panasonika u Evropi.

U Velikoj Britaniji Više od 800 japanskih kompanija zapošljava preko 100.000 ljudi.

Neke japanske finansijske kompanije su već navele da će svoje sedišta u EU izmestiti iz Londona, navodi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: