Nakon teških 8 godina - skače minimalac

Deset dana od kada je Grčka izašla iz nadzora kreditora, EU i MMF-a, premijer Aleksis Cipras obavezao se da će regulisati tržište rada i podići minimalnu zaradu

Izvor: Beta

Petak, 31.08.2018.

13:54

Nakon teških 8 godina - skače minimalac
Foto: Thinkstock

Grčka je imala najjači pad minimalne zarade od 23 posto tokom krize od 2009. do 2016, više nego Irska, Portugal, Kipar ili Španija koje su takođe sledile programe prilagođavanja svoje privrede.

"Posle okončanja tih programa (programa koji su diktirali EU i MMF) ciklusi strogog budžetskog prilagođavanja i nadzora kreditora i budžetskih rezova su završeni", rekao je Cipras na prvom sastanku vlade sazvanom tri dana posle njene manje rekonstrukcije.

Odgovarajući na nade Grka zamorenih posle osam godina stroge štednje premijer je rekao da će njegov prioritet biti da se reguliše tržište rada, bori protiv rada na crnom i podigne minimalna zarada.

"Treba raditi na podršci socijalnoj politici, ponovnom uspostavljanju dostojnih zarada i uslova rada",rekao je on.

Pored velikih smanjenaj zarada i penzija za vreme krize, i minimalna zarada pala je na 586 evra prema 760 evra pre dužničke krize.

Cipras je ipak upozorio da politika socijalne podrške treba da se ostvaruje oprezno da bi zemlja mogla da isplaćuje svoje zajmove.

Grčka je dobila gotovo 300 milijardi evra zajmova uglavnom od svojih evropskih partnera da zaustavi krizu koja je pretila urušavanju evra 2010.

Cipras se takođe obavezao da će nastaviti reforme u javnom sektoru i ekonomiji, da će stvoriti okruženje povoljno za investitore, kao i da će se boriti protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: