Velika GMO afera - soja stigla iz Srbije?

Makedoniju potresa velika GMO afera pošto je makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo objavila da je na tržištu pronašla tonu genetski modifikovane hrane.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.08.2018.

08:08

Velika GMO afera - soja stigla iz Srbije?
Foto: Thinkstock

Više od polovine nađene genetski modifikovane hrane (sojine ljuspice i šnicle od soje) prodavao je poznati makedonski proizvođač zdrave hrane "Vitalija", a kako je AHV saopštila, ta soja je poreklom iz Srbije, tačnije iz fabrike "Sojaprotein" iz Bečeja koja posluje u sastavu "Viktorija grupe", piše Politika.

AHV je na svom sajtu objavila da je prisustvo GMO u ovoj žitarici potvrdila i superanaliza referentne laboratorije iz EU.

Posle toga je u Makedoniji usledila obimna kontrola, pa su se na udaru inspektora našli najveći proizvodjači hrane, a među njima i uzgajivači pirinča iz Kočana.

"Vitalija" je negirala ove navode tvrdeći da "soju uvozi od renomirane srpske kompanije "Sojaportein" koja je jedan od najvećih proizvođača non-GMO soje u Evropi.

U "Viktorija grupi" i "Sojaproteinu" tvrde da su svi njihovi proizvodi poreklom isključivo od genetski nemodifikovane soje, sa najmanje 99,9 odsto čistoće, odnosno sa sadržajem modifikacije manjim od 0,1 odsto što je daleko ispod regulative u Srbiji i Evropskoj uniji.

U Srbiji zakon takođe zabranjuje proizvodnju i promet GMO i proizvoda od GMO.

U Ministarstvu poljoprivrede Politici je rečeno da će ispitati navode makedonske Agencije, ali da do sada ovu informaciju nisu dobili zvanično, niti je pošiljka iz Srbije vraćena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: