Zbogom fiskalnim kasama - kompjuteri će biti obavezni?

Novi zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga u Crnoj Gori, sve su prilike da je dizajniran kao još jedna biznis barijera.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2018.

11:09

Zbogom fiskalnim kasama - kompjuteri će biti obavezni?
Foto: Getty images

Radi se, naime, o zakonu koji propisuje da se fiskalne kase zamene kompjuterima i da Poreska uprava odobri svaku transakciju pre nego što bude sprovedena.

I to bi bilo u redu da se tiče samo gotovine, odnosno plaćanja bankovnim karticama. Ali, u našem slučaju radi se i o žiralnom, odnosno plaćanju preko faktura. Zakonodavac je propisao istu proceduru. Dakle, prodavac koji je do sada imao fiskalnu kasu, sada je zamenjuje kompjuterom, pre ispostave fiskalnog računa pošalje svoj jedinstveni matični broj Poreskoj upravi i traži odobrenje da izda račun, piše Pobjeda.

Poreska mu to potvrdi i, kako stoji u nacrtu zakona, za to je potrebno ukupno dve sekunde. Situacija se komplikuje kod onih koji izdaju fakture i nisu obveznici fiskalnih kasa. Oni treba da traže od Poreske uprave takođe odobrenje, odnosno kod za izdavanje svake fakture, kako bi ona prethodno bila fiskalizovana. Za to im, osim jedinstvenog matičnog broja, treba i elektronski potpis. Potom odobrenje Poreske uprave prikače na fakturu i sve to odnesu u Poresku upravu, prenosi CDM.

Ukoliko padne sistem, poreski obveznici koji žiralno plaćaju moraju da fakture stavljaju u knjigu izlaznih računa, koju prethodno mora da overi Poreska uprava. Prilikom storniranja fakture ili grešaka prilikom izdavanja računa, mora se proći ista procedura.

Ovakvo propisivanje obavezaće firme koje dnevno izdaju više faktura da samo za dnevnu komunikaciju sa Poreskom upravom zaposle posebnog slzužbenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: