Kako stvari stoje - zbogom malinarstvu

Kako stvari stoje, malinarstvu u BiH preti propast i mnogi proizvođači gase svoju proizvodnju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2018.

14:28

Kako stvari stoje - zbogom malinarstvu
Foto: Thinkstock

Kako i sami kažu, stanje u malinarstvu je sve gore iz godine u godinu. Brojni malinari gase proizvodnju zbog niske otkupne cene.

“Malinarstvo u RS i celoj BiH je pred gašenjem, ako nije već i ugašeno. Konkretno, u mom udruženju je 50 odsto ljudi uništilo zasade, a stanje nije puno bolje ni u udruženjima u FBiH”, rekao je za “Nezavisne” Aleksandar Stanić, predsednik Udruženja “Malinar” iz Kotor Varoša, i dodao da je otkupna cena maline 1,3 KM s tim da je, kako kaže, prva klasa maline marku i po.

Prema njegovim rečima, malinari bi bili zadovoljni cenom od tri KM, pa čak bi i cena od 2,5 KM bila “pokrivanje” troškova, a sve ispod toga je, ističe, veliki minus.

Muhamed Kevrić, proizvođač malina iz Čelića kod Tuzle, kazao je da je prekinuo branje svoje maline i ostavio da ih, kako kaže, “bere narod”.

“Imao sam dva dunuma maline, prošle godine sam dunum počupao, a i taj dunum što mi je ostao ću počupati, jer nemam ništa od tog, nikakvog računa više nemam”, rekao je Kevrić za “Nezavisne” i dodao da je otkupna cena koja je njemu ponuđena marku i 20 feninga za kilogram maline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: