Vreme za naplatu: Putinov savetnik oporezuje rudare

Ekonomski savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Andrej Belousov, predložio je povećanje poreza za rudarske kompanije.

Izvor: B92

Subota, 11.08.2018.

08:58

Vreme za naplatu: Putinov savetnik oporezuje rudare
(Foto: Thinkstock)

Među tim kompanijama su Norilsk Nikel i Alrosa, najveći svetski proizvođači nikla i dijamanata.

Na taj način bi moglo da se se prikupi čak 500 milijardi rubalja (7,5 milijardi dolara) godišnje, navodi se u pismu Belousova, i dodaje da bi to važilo i za hemijske kompanije i proizvođače đubriva.

Rudarske kompanije su imale korist od skoka cena sirovina i pada vrednosti rublje, ali ne plaćaju porez na taj "višak prihoda", navodi se u pismu, u koje je imala uvid njujorška agencija "Blumberg".

Međutim, ljudi bliski kompanijama iz rudarsko-metalskog sektora očekuju da će izbeći bilo kakvo povećanje poreza.

"Taj predlog otvara mnoga pitanja. Predložena metoda je nepravedna i izgleda kao promocija neefikasnosti: manja profitabilnost - manji porez ćeš morati da platiš", izjavio je milijarder Vladimir Lisin, većinski akcionar u kompaniji Novolipetsk stil i šef Ruske asocijacije za čelik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: