Da li je ovo korak ka "da"?! Ako će SAD gas u Evropu...

Evropska unija traži od SAD da smanji birokratiju i pojednostavi pravila za izvoz svog tečnog prirodnog gasa (LNG) ukoliko želi da ga EU više kupuje.

Izvor: EurActiv

Petak, 10.08.2018.

13:35

Da li je ovo korak ka
(Foto: Thinkstock)

Od aprila 2016, kada je prvi tanker sa američkim LNG stigao u jednu portugalsku luku, uvoz tog energenta u EU iz SAD porastao je sa nula na 2,8 milijardi kubnih metara.

U uslovima trgovinskog spora zbog carina, predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u julu su se dogovorili da počnu pregovore sa ciljem "nultih carina" i "nultih subvencija" na industrijske proizvode isključujući automobilsku industriju.

EU je pristala da izgradi više terminala za uvoz američkog LNG. Junker je 9. avgusta rekao da, ako bude dovoljno jeftin, američki gas može da pomogne EU da diversifikuje snabdevanje energijom i prekine zavisnost od gasa iz Rusije, prenela je agencija AP.

Međutim, kako je rekao, "SAD treba da urade svoj deo i uklone birokratske prepreke. Obe strane će mnogo dobiti ako rade zajedno na polju energetike".

"Diversifikacija je važan element za obezbeđenje snabdevanja gasom u EU. Povećanje uvoza LNG sa konkurentnom cenom iz SAD stoga je dobrodošlo. To se dešava u vreme kada proizvodnja gasa u EU pada brže nego što je prognozirano dok se elektrane na ugalj u EU postepeno zatvaraju", istakao je evropski komesar za klimatske akcije i energetiku Migel Arijas Kanjete, objavila je EK.

EU sufinansira ili se obavezala da konfinansira projekte LNG infrastrukture u vrednosti većoj od 638 miliona evra.

Uz postojeće kapacitete od 150 milijardi kubnih metara, EU podržava 14 LNG infrastrukturnih projekata koji će do 2021. povećati kapacitet za još 15 milijardi. To bi, ako uslovi na tržištu budu dobri a cena konkurentna, mogao da bude LNG iz SAD.

Prema važećim američkim propisima, izvoz LNG u Evropu zahteva prethodno regulatorno odobrenje. U Komisiji kažu da o tim ograničenjima treba razgovarati i da američka pravila treba da olakšaju a ne otežaju izvoz LNG u EU. Trgovinski zvaničnici EU i SAD razgovaraće 20. avgusta u Vašingtonu o povećanju američkog izvoza LNG u EU. Inače, globalno tržište LNG je sve fluidnije i konkurentnije. Prognozira se da će između 2017. i 2023. globalna trgovina LNG porasti za više od 100 milijardi kubnih metara, sa 391 na 505 milijardi.

Međunarodna agencija za energiju očekuje da uvoz LNG u Evropu poraste za gotovo 20% do 2040. u odnosu na nivo iz 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: