"Kraći rok za povraćaj PDV, poresku reformu lično nadgledam"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će uskoro biti napravljena tačna računica oko povećanja penzija i plata u javnom sektoru.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.08.2018.

08:30

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Ukinućemo Zakon o privremenom umanjenju penzija, što znači da će pre kraja godine, najverovatnije u novembru, biti povećanja penzija. Delegacija MMF dolazi u drugoj polovini septembra, a nakon razgovora sa njima, koji neće biti laki, iznećemo konkretne podatke", rekao je Mali u intervjuu za Večernje novosti.

On je istakao da je samo u prvih šest meseci ove godine ostvaren rast BDP od 4, 5 odsto, što je najviša stopa rasta za prvih šest meseci u poslednjoj deceniji. Suficit u budžetu na kraju jula iznosio je 49,1 milijardu dinara, odnosno oko 410 miliona evra, a bio je planiran deficit od 16,7 milijardi dinara.

Upitan da li postoji opasnost po fiskalnu stabilnost ukoliko se istovemeno ukine Zakon o smanjenju penzija, povećaju penzije onima s najnižim primanjima i smanje nameti na rad, Mali je rekao da "svi radimo tako da ne ugrozimo finansijsku stabilnost".

"Tu stabilnost smo godinama gradili i bilo bi neodgovorno da je na bilo koji način ugrozimo. Zahvaljujući rezultatima, imamo prostora u budžetu i za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, i za povećanje najnižih penzija", rekao je ministar.

Mali je najavio i da će zabrana zapošljavanja u javnom sektoru biti jedna od tema u razgovorima sa MMF-om.

"Međutim, iako traje zabana zapošljavanja, vladina Komisija za davanje saglasnosti vodi računa o prioritetima. Ljudi se zapošljavaju tamo gde je došlo do prirodne selekcije, odnosno odlazaka u penziju, a gde su neophodni novozaposleni kadrovi, poput vaspitačica i medicinskih radnika. Stimulativne mere koje primenjujemo vezane su i za to da privatni sektor, koji teba da bude nosilac rasta i razvoja ekonomije, dodatno ojača, čime se otvaraju nove mere", rekao je Mali.

Povodom najavljene reforme Poreske uprave, Mali je rekao da će se lično baviti svim aspketima te transformacije i istakao da je formirana radna grupa, koja se sastaje jednom nedeljno.

Na pitanje kako da sektor srednjih preduzeća opstane i jača, Mali kaže da podaci Agencije za privredne registre pokazuju da raste broj registrovanih preduzeća, što govori da smo na pravom putu. "U Registu privrednih subjekata na početku jula bilo ih je upisano 381.718. Ukupan broj privednih subjekata je za proteklih pola godine porastao za 2,66 odsto, a za godinu je povećan za 4,79 odsto", rekao je Mali.

Na pitanje hoće li zbog planiranih povišica biti rebalnsa budžeta ministar je rekao da se u ovom trenutku o tome ne razmišlja, s obzirom na to da povećanje plata i penzija može da se realizuje iz postojećeg budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: