Domaće firme sklonjene sa Koridora 11: Nisu hteli da rade

Deonica Koridora 11 od Uba do Lajkovca će biti sanirana do kraja novembra, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.08.2018.

16:39

Domaće firme sklonjene sa Koridora 11: Nisu hteli da rade
Foto: Thinkstock, ilustracija

Kako je istakla, taj posao će uraditi konzorcijum kineske Šandong haj spid grupe i azerbejdžanski Azvirt, pošto domaće firme Planum i Putevi Užice nisu htele da rade taj posao po projektu.

Ministarka je navela da će ta deonica biti spremna za otvaranje celog poteza Koridora 11 od Obrenovca do Preljine, u dužini od 102 km.

Mihajlovićeva je podsetila da je deonica Ub-Lajkovac bila problematična i da su na njoj radili konzorcijium Planum i Putevi Užice i da je pretrpela ozbiljne probleme.

"Mi smo reagovali i Putevi Užice i Planum su odbili da rade na sanciji te deonici prema projektu koji je za sanaciju napravljen. Mi smo prošle nedelje ta dva izvođača potpuno skloniiili sa gradilišta i pustili garancije i naplatili u budžet 350 miliona dinara. Na jučerašnji dan je angažovan drugi izvođački konzorcijum Šandong - Azvirt, koji ima rok da to završi do kraja novembra."

Ministarka je dodala da za sada sve ide kako treba.

Podsetila je da Šandong radi na dve deonice Koridora 11, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig i da će one biti završene do kraja godine, pošto se već obavljaju radovi na asfaltiranju auto-puta.

Deonica Ub-Lajkovac je završena 2015. godine, ali nikad nije puštena u saobraćaj jer se nalazi između pomenutih deonica koje nisu još završene.

Ministarstvo građevinarstva je prošle godine podnelo krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića, kao i protiv nadležnih u građevinskim preduzećima "Planum", PzP "Beograd" i "Putevi Užice", zbog korišćenja neadekvatnog materijala prilikom izgradnje tog dela auto-puta, što je dovelo do pukotina.

Utvrđeno je da će od ukupno 12 kilometara na 4,5 kilometara morati da se radi ispočetka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: