Dok na zapadu ratuju zbog čelika, Turska se snašla

Turski proizvođači čelika okreću se ka zapadnoj Africi i drugim tržištima u usponu kao odgovor na tarife i uvođenje kvota koje preti prodaji u SAD i EU.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.07.2018.

16:51

Dok na zapadu ratuju zbog čelika, Turska se snašla
(Foto: Thinkstock)

Namik Ekinči, predsednik uprave turskog Udruženja izvoznika čelika, izjavio je za Rojters da Turska nastoji da poveća trgovinu sa zapadnoafričkim i supsaharskim zemljama, gde postoji tražnja za čeličnim proizvodima koji zahtevaju manja ulaganja od proizvoda koje Turska uglavnom izvozi.

"Posmatrano po vrstama proizvoda koje ove zemlje koriste, to su proizvodi poput čeličnih traka i cevi za čiju proizvodnju imamo kapacitete, tako da su ove zemlje tržišta na kojima imamo šansu", rekao je Ekinči.

Dodaje da je zato zapadna Afrika tržište sa kojim će raditi u prvoj fazi, a naredni ciljevi su Karibi, Južna Amerika i jugoistočna Azija.

Prema podacima Udruženja izvoznika čelika, kapitalno-intenzivniji proizvodi (zahtevaju ulaganje više kapitala nego rada), koji se koriste u automobilskoj i industriji bele tehnike, učestvuju sa jednom četvrtinom u ukupnoj turskoj proizvodnji čelika, a proizvodi poput čeličnih traka i cevi sa 53 posto.

Prema podacima Svetskog udruženja za čelik, Turska je osmi najveći proizvođač čelika u svetu i zauzima drugo mesto u svetskom izvozu čeličnih traka.

Ekinči je rekao da će Udruženje turskih izvoznika zajedno pokrenuti novu firmu za prodor na targetirana tržišta, koje će sklapati vremenske čarter ugovore za prevoz i isporuku robe, sa ciljem da se poveća turski tržišni udeo u zapadnoj Africi sa sadašnjih ispod 5,0 procenata na 15 odsto. Očekuje se da će ovaj projekat smanjiti troškove transporta čelika koji se izvozi u zapadnu Afriku na oko 30 dolara po toni sa sadašnjih gotovo 100 dolara, što će turski čelik učiniti konkurentnijim, rekao je Ekinči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: