Pelješki most - Jedva počeli da ga grade, sad opet traže STOP

"Stavovi iskazani u pismu ne predstavljaju zvanične stavove Saveta ministara BiH".

Izvor: Beta

Utorak, 31.07.2018.

15:57

Pelješki most - Jedva počeli da ga grade, sad opet traže STOP
(Foto: Thinkstock)

Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH i ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) uputio je pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem tvrdi da stavovi predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića (SDA) u vezi sa Pelješkim mostom ne predstavljaju zvanične stavove te institucije.

"Stavovi iskazani u pismu ne predstavljaju zvanične stavove Saveta ministara BiH, već su to isključivo lični stavovi potpisnika pisma i stavovi njegove stranke, odnosno Stranke demokratske akcije", naveo je Bevanda u pismu.

On je naveo da je Savet ministara BiH 19. maja 2017. godine jednoglasno usvojio izveštaj ministra saobraćaja i komunikacija BiH Ismira Juske, u kojem, kako je istakao, stoji da nema formalnih prepreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora. Bevanda je još rekao da se Zvizdić o pismu koje je uputio hrvatskom premijeru nije konsultovao sa članovima kolegijuma Saveta ministara BiH radi usaglašavanja stavova, niti se o sadržini tog pisma izjasnio Savet ministara BiH.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić uputio je juče pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, tražeći od njega da zbog dobrosusedskih odnosa Hrvatska zaustavi gradnju Pelješkog mosta. Zvizdić je u svom pismu istakao protivljenje izgradnji Pelješkog mosta bez prethodnog rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja koja se odnose na utvrdjivanja granice na moru izmedju Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Bevanda je još naglasio da Zvizdićevi stavovi, kao i ranija dokumenta na koje se on poziva, u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta "predstavljaju jednostrane poteze isključivo jedne političke stranke i to SDA", te da zaključci u vezi sa tim pitanjem nikada nisu doneti na Savetu ministara BiH.

On je kazao da smatra svojom dužnošću da "ukaže na eventualne štetne posledice koje mogu nastupiti po Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da je Zvizdićevo pismo Plenkoviću u jednom delu bosanskohercegovačkih medija predstavljeno kao službeni stav BiH".

"Nadam se da to pismo koje izražava stav isključivo pojedinca i jedne političke stranke, neće narušiti dobrosusedske odnose BiH i Hrvatske, te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno uticati na kredibilitet BiH i naš put ka članstvu u Europskoj uniji", naveo je Bevanda.

Hrvatske stranke u BiH podržavaju izgradnji Pelješkog mosta, dok bošnjačke stranke i deo srpskih stranaka (Savez za promene), smatraju da pre toga BiH i Hrvatska treba da završe pitanje razgraničenja, kao i da se BiH omogući prolaz u medjunarodne vode, jer je pomorska zemlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: