Prvi brod otplovio - Hrvati kreću u osvajanje Kanade

Iz šibenskog brodogradilišta NCP isporučen je prvi brod za kanadsko tržište, 13,75 metara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2018.

10:12

Prvi brod otplovio - Hrvati kreću u osvajanje Kanade
Foto: Thinkstock

Bude li sve išlo po planu, projekt će se nastaviti, što bi rezultiralo narudžbinama i u ostalim malim brodogradilištima koja sarađuju s CroNoMarom.

Uz NCP iz Šibenika, tu su Tehnomont iz Pule, Oštro iz Kaštela, te Intelligent marine solutions iz Murtera. To su trenutno četiri hrvatska partnera koji proizvode radne brodove za međunarodni sektor marikulture i sarađuju s šibenskim CroNoMarom, koja je u norveško-hrvatskom vlasništvu.

Na ovaj način je hrvatska mala brodogradnja znatno povećala proizvodne kapacitete i sada kreće u osvajanje kanadskog tržišta.

Dosad je u hrvatskim brodogradilištima sagrađeno 90 radnih brodova za međunarodno tržište marikulture. U ovom trenutku hrvatski partneri imaju potpisane ugovore za isporuku skoro 20 brodova do kraja 2018. i početkom 2019. godine.

“Krajem godine očekuje se i isporuka stotog katamarana proizvedenog u šibenskom remontnom brodogradilištu NCP. Do kraja godine očekuje se isporuka pet plovila iz kompanije Oštro od kojih su dva potpuno novi modeli u svetu. Novi mali brodograditelji, kao što je Oštro iz Kaštela, koji su se uključili u ovaj projekt tek pre dve godine, uspešno i brzo pronalaze svoje mesto u ovom poslovnom modelu i već su isporučili šesti jednotrupac za norveške ribnjake”, otkriva Ana Zajc, viša projektna savetnica u kompaniji CroNoMar, prenosi Novac.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: