Prvi IPO u Srbiji posle 75 godina: Akcija 500 RSD, kupujete?

Na Beogradskoj berzi danas je objavljen Jedinstveni prospekt za javnu ponudu akcija i uključenje na regulisano tržište kompanije Fintel energija iz Beograda.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 25.07.2018.

12:35

Prvi IPO u Srbiji posle 75 godina: Akcija 500 RSD, kupujete?
Foto: Thinkstock

Time je zvanično započet proces inicijalne javne ponude akcija te kompanije koja za unapređenje poslovanja planira da na berzi prikupi 27,5 miliona evra kroz emitovanje 6.500.000 komada običnih akcija, nominalne vrednosti 500 dinara po akciji.

Upis akcija će trajati narednih 90 dana, posle čega se, tokom novembra, očekuje i njihovo uključenje u trgovanje na Prime Listing Beogradske berze.

Javna ponuda akcija smatraće se uspešnom ako najmanje 1.500.000 novih akcija bude upisano i uplaćeno, saopštila je Beogradska berza.

"Ovo je izuzetno značajan dan za domaće tržište kapitala, privredu i građane. Po prvi put jedna privatna kompanija koja posluje u Srbiji prikuplja sredstva za buduće poslovanje putem tržišta kapitala. Na ovaj način se otvaraju nove mogućnosti, kako za kompanije, tako i za potencijalne investitore koji će, na bazi raspoloživih informacija javno dostupnih u objavljenom prospektu, moći da donesu investicionu odluku", rekao je direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

Dodao je da očekuje da i drugi privrednici i tržišni akteri prepoznati mogućnosti finansiranja poslovanja putem domaće berze i značaj finansiranja organskog rasta kompanije na taj način.

Izvršni direktor kompanije Fintel Energija Tiziano Giovannetti naglasio je da u kupovinu akcija ove kompanije imaju mogućnost da se uključe profesionalni investitori, porodice i privatni investitori.

“Mi nudimo akcije i mogućnost da se investira u našu kompaniju. Pojedinačna akcija će koštati 500 dinara i naš model je da uključimo što veći broj ljudi. Nećemo prodavati udeo, već ćemo prikupljati kapital od potencijalnih investitora, da bismo dalje ulagali u Srbiju. Očekujemo da će vrednost prikupljenog kapitala iznositi 27 miliona evra koje ćemo investirati u naše projekte u Srbiji”, rekao je Giovannetti i naglasio da je kompanija Fintel Energija a.d do sada investirala 150 miliona evra u vetroparkove u Srbiji.

“Naš izlazak na berzu je prvi u Srbiji i svima je to novo. Transparentnost finansijskih operacija, zaštita malih akcionara, prelaz sa jednog vlasnika na široko vlasništvo i upravljanje akcionara, svedoče o promeni kulture pristupa kompanijama i osmišljavanju drugačijeg upravljanja", zaključio je Giovannetti.

Fintel Energija a.d. posluje na Balkanu već deceniju i predstavlja najznačajnijeg investitora iz ove oblasti u Srbiji. U ovom periodu izgradila je i pustila u rad prva dva vetroparka u Srbiji i započela izgradnju trećeg i ujedno najvećeg vetroparka. Fintel Energija a.d. je u stoprocentnom vlasništvu italijanske kompanije Fintel Energia Group SpA.

Rok za upis i uplatu akcija kompanije Fintel Energija a.d je od 01.08.2018. do 29.10.2018, a upis akcija vrši se u investicionom društvu M&V Investments a.d., Beograd, Bulevar Mihaila Pupina 115e.

U prospektu za javnu ponudu akcija, kako je ukazala Beogradska berza, moraju da budu navedene sve neophodne informacije o kompaniji i hartijama od vrednosti koje će kompanija emitovati, a koje će investitorima omogućiti objektivnu procenu svih aspekata poslovanja, ali i potencijala za rast u budućnosti i donošenje kvalifikovane investicione odluke.

Prospekt je zakonom regulisan dokument, koji odobrava Komisije za hartije od vrednosti Srbije, na osnovu kojeg se i građanima i profesionalnim investitorima omogućava donošenje odluke o tome da li žele da ulože svoja sredstva i na taj način postanu suvlasnici kompanije i učestvuju u njenim poslovnim aktivnostima i rezultatima.

"Bilo koja investicija u akcije povezana je sa brojnim rizicima, koji se jasno navode u prospektu, a na investitorima je da procene da li su ti rizici prihvatljivi i u kojoj meri", navela je Beogradska berza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: