NBS: Referentna kamata ostaje 3 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 3 odsto.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.07.2018.

15:37

NBS: Referentna kamata ostaje 3 odsto
Foto: Thinkstock

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, saopšteno je iz NBS.

Nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, inflacija se, u skladu s očekivanjima, postepeno kreće ka cilju, i u junu je iznosila 2,3 procenta, napominje centralna banka.

"Kretanje inflacije u granicama cilja trebalo bi da se nastavi do kraja perioda projekcije, tj. u naredne dve godine. Na takva očekivanja ukazuje i bazna inflacija, koja se u poslednja četiri meseca kreće na minimumu od oko 0,8 odsto međugodišnje. Takođe, inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede i dalje su niska i usidrena oko cilja od 3,0 posto i za godinu dana unapred, i za dve godine", ukazuju iz NBS.

Izvršni odbor je konstatovao da se privredni rast ubrzava, uz visok doprinos investicija, koje će u narednom periodu podržavati diversifikovan rast izvozno orijentisanih oblasti privrede.

Rast investicija podržan je povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti, kao i prilivom stranih direktnih investicija, koje više nego u punoj meri pokrivaju deficit tekućeg računa platnog bilansa i doprinose njegovom smanjenju u srednjem roku.

Izvršni odbor smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog neizvesnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. Kretanje svetske cene nafte i dalje je volatilno, iako se prema fjučersima očekuje stabilizacija do kraja 2018, a zatim i nešto niži nivo do kraja 2019. godine. Zbog aktuelnog rasta cena nafte očekuje se i nešto viša inflacija u međunarodnom okruženju.

Takođe, očekuje se nastavak normalizacije monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Sistema federalnih rezervi SAD i Evropske centralne banke, što bi moglo negativno da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu.

Pored toga, uz prisutne geopolitičke tenzije, neizvesnost postoji i po pitanju jačanja trgovinskih tenzija i mogućih efekata na rast svetske ekonomije i volatilnost na robnim i finansijskim tržištima.

Ipak, Izvršni odbor ističe da je otpornost srpske privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. avgusta 2018.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: