Šok u EU: predsednik Austrije blokirao CETA

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen blokirao je sporni trgovinski sporazum sa Kanadom (CETA).

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.07.2018.

13:29

Šok u EU: predsednik Austrije blokirao CETA
(Foto: Thinkstock)

On je objasnio da će CETA potpisati tek kada Evropski sud oceni da je taj sporazum usaglašen sa pravom EU.

Belgija je zatražila mišljenje Evropskog suda kako bi dobila razjašnjenje da li planirani arbitražni sudovi odgovaraju pravu EU. Negativna ocena Evropskog suda značila bi da CETA mora iznova biti ispregovaran, jer bi se tim poništili svi koraci ratifikacije.

Predsednik Austrije, pred donošenje odluke, zatražio je i atest svog savetnika za ustavno pravo Ludviga Adamovića.

"Nije mi bilo lako da donesem ovu odluku. Na jednoj strani je odluka parlamenta koja treba da se poštuje, a na drugoj provera i odluka Evropskog suda na koju treba sačekati i koja se mora poštovati. Pošto su članice EU Nemačka i Holandija najavile da će ratifikaciju zaključiti tek nakon presude Evropskog suda, neće nastati nikakvo odlaganje pri mogućoj punoj primeni CETA", objasnio je on.

Van der Belen je najavio da će, ako Evropski sud, a to se očekuje najranije početkom iduće godine, donese pozitivnu odluku, odmah potpisati CETA.

Austrijski vicekancelar i lider vladajuće Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Sstrahe pozdrvaio je odluku Van der Belena.

"Odluka predsednika da sada još ne ratifikuje CETA i sačeka odluku Evropskog suda, ima moju punu podršku. U interesu Austrije je ovo korektno i razumno delovanje predsednika", poručio je on.

Takođe i vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) naglašava da podržava odluku predsednika, a Privredna komora poručuje da poštuje odluku predsednika, ali i da je CETA dobar sporazum od kojeg austrijska privreda, koja je izvozno orijentisana, može da profitira.

Isto tako i iz opozicije došla je podrška delovanja predsednika - lider Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijan Kern ističe da u ovom trenutku, zbog globalnog razvoja, nema razloga za ratifikaciju. Inače austrijski parlament je glasovima OVP-FPO, kao i stranke NEOS usvojio CETA sredinom prošlog meseca pored protivljenja opozicije i građana. Naime, januara se oko 570.000 građana Austrije potpisom izjasnilo protiv prihvatanja CETA, TTIP i TISA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: