Merkel o "ruskoj kontroli": Iskusila sam sa Sovjetima...

Sadašnja Nemačka je nezavisna u izboru sopstvene politike, istakla je nemačka kancelarka Angela Merkel povodom Trampovih kritika upućenih ovoj zemlji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.07.2018.

13:13

Merkel o
Foto: Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Ona je odgovorila na tvrdnju predsednika SAD Donalda Trampa da je Berlin pod "potpunom kontrolom Rusije", i prisetila se mladosti u Istočnoj Nemačkoj kojom su dominirali Sovjeti.

Agencija navodi da je Merkelova, tri sata nakon što je, kako Rojters ocenjuje, Tramp pokrenuo tiradu oko nemačkog uvoza ruskog gasa i sporosti u povećanju davanja na odbranu, to kazala novinarima po dolasku na samit NATO u Briselu.

"Ja sam lično iskusila na koji način je Sovjetski savez kontrolisao deo Nemačke. Veoma sam srećna što danas živimo ujedinjeni u slobodi, u Saveznoj Republici Nemačkoj. Zbog toga možemo da kažemo da možemo da vodimo nezavisnu politiku i donosimo nezavisne političke odluke. To je veoma dobro, posebno za ljude u istočnoj Nemačkoj", rekla je Merkelova.

Ona je takođe branila doprinos koji Nemačka daje Alijansi, koja je po tvrdnji Trampa previše opteretila poreske obveznike u SAD. Nemačka kancelarka je ocenila da njena zemlja čini dosta toga za NATO".

"Nemačka je druga (od članica NATO) po obezbeđivanju trupa (za misije), najveći deo našeg vojnog kapaciteta ponuđen je NATO i sve do danas smo snažno angažovani u Avganistanu. Time takođe branimo interese SAD", poručila je Merkelova.

Nemačka nije zarobljenik ruske politike, poručila je danas nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen, reagujući na optužbu predsednika SAD Donalda Trampa da je Nemačka pod "potpunom kontrolom" Moskve.

"Nesumnjivo je da imamo mnogo nerazjašnjenih pitanja sa Rusijim", izjavila je Fon der Lejenova na događaju koji prati samit NATO.

Ona je to kazala samo nekoliko minuta nakon što se Tramp obratio novinarima tokom zajedničke pres konferencije sa Stoltenbergom.

"Sa druge strane, ne dovodi se u pitanje ni to da je potrebno održavati linije komunikacije između zemalja ili saveza i njihovih protivnika", rekla je nemačka ministarka, odgovarajući na pitanje o Trampovoj optužbi.

AP navodi da je tome prethodila dramatična razmena reči Trampa i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je u zajedničkom obraćanju novinarima sa šefom Bele kuće uzvratio Trampu naglašavajući da su države članice Alijanse uspevale da sarađuju uprkos razlikama.

Rojters prenosi da je Stoltenberg ipak kazao da se Trampovi saveznici ne slažu oko gasnih pitanja vezanih za Rusiju.

Tramp danas je, uoči početka samita NATO u Briselu, pokrenuo snažan javni napad na Nemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije" i kritikujući nemački neuspeh u povećanju davanja za odbranu.

Američki predsednik je tokom zajedničke pres konferencije sa Stoltenbergom kazao da je "veoma neprikladno" da SAD plaćaju za evropsku odbranu od Rusije, dok Nemačka kao najbogatija evropska zemlja podržava gasne sporazume sa Moskvom.

"A od nas se očekuje da vas štitimo od Rusije", poručio je Tramp Nemačkoj, za koju tvrdi da je zbog gasovoda "pod potpunom kontrolom Rusije", prenosi AP.

Rojters navodi da bi Tramp kasnije tokom dana trebalo da se na samitu sretne sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a za ponedeljak je predviđen njegov sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: